2022. március 18., 10:11
Frissítve: 01:37

Kiderült, mekkora támogatást kapnak az iskolák az ukrajnai diákok után

Branislav Gröhling oktatási miniszter pénteken délelőtt bejelentette, mekkora lesz annak a fejpénznek az összege, amely az ukrajnai gyerekek iskoláztatása után jár majd az egyes intézményeknek. 

koronavírus távoktatás
Fotó: TASR

Egyszeri, 200 eurós hozzájárulást kapnak minden ukrán diák után az alap- és középiskolák – mondta el sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Ebből a pénzből tanszereket vásárolhatnak a diákok számára, vagy fizethetik az utazási költségeiket, de más felmerülő költségeket is finanszírozhatnak belőle az iskolák”

– fűzte hozzá Gröhling.

Szlovákiában jelenleg 1773 ukrajnai tanuló van, a tárca összesen 354 600 eurót különített el az oktatásukkal kapcsolatos költségekre. A miniszter szerint az iskolák minden további tanuló után automatikusan pénzügyi hozzájárulást kapnak.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az iskoláknak nyelvtanfolyamot is biztosítaniuk kell az ukrán diákok számára.

A regionális oktatási hivatalokkal együttműködve kell kijelölniük egy alkalmazottat, aki szlovák nyelvre fogja őket tanítani. A tárcavezető szerint az ezzel járó költségeket is megtérítik az iskoláknak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.