2022. március 16., 14:31

A háború kitörése óta ezer ukrajnai gyereket írattak már be iskolába Szlovákiában

Az orosz-ukrán háború kitörése óta hárommillió ember menekült el Ukrajnából, közülük több százezren, férfiak, nők és gyermekek Szlovákiába. A szlovák oktatási tárca legfrissebb kimutatása szerint ezer ukrajnai gyermeket szüleik már be is írattak a helyi iskolákba.

Egyre jönnek...
Fotó: TASR
Illusztráció

Branislav Gröhling oktatási miniszter elmondta, egyelőre csak előzetes adataik vannak arról, ez az ezer diák pontosan hány éves és mely oktatási intézményekbe került. Közölte, ebben az ezres adatban óvodások és érettségi előtt álló diákok, sőt egyetemi hallgatók egyaránt vannak, de a legtöbben alapiskolás korúak. A miniszter szerint a legtöbb ukrajnai gyermeket a Pozsonyi került iskoláiban helyezik el.

Gröhling arról tájékoztatott, a minisztérium már dolgozik azon, miként lehetne honorálni azokat az iskolákat, amelyek ukrajnai diákokat fogadnak.

A kormány szerdán elfogadta a lex Ukrajna névre keresztelt törvénycsomagot, amelytől azt remélik, megteremti majd a háború elől az országba menekült ukrán állampolgárok elhelyezésének és ellátásának anyagi hátterét.

A tárcavezető arról is beszélt, már a jövő héten megteremthetik a szükséges jogi kereteket ahhoz, hogy a szolgálatra jelentkező ukrajnai pedagógusoknak állást adhassanak a szlovákiai iskolákban. Jelen állás szerint a minisztérium 11 olyan ukrajnai menekült pedagógusról tud, aki szívesen belépne a szlovák oktatási rendszerbe. Arról, hogy alkalmaznak-e ukrajnai tanárokat minden esetben az adott intézmény igazgatójának kell majd döntenie.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.