2022. január 11., 10:57

Jó újra együtt lenni, de nem árt az óvatosság – iskolavezetőket kérdeztünk

Hétfőn a szokásosnál hosszabbra nyúlt téli szünet után újra elkezdődött a jelenléti oktatás az iskolákban, amit a legtöbb pedagógus és diák már nagyon várt. Az örömbe persze némi aggodalom is vegyül, hiszen egyelőre nem tudni, mit hoz az omikron. Az iskolavezetők megpróbálnak optimisták lenni és remélni, hogy most már újabb zárás nélkül tudják végigtanítani az iskolaévet. Nagyon fontos lenne ez a gyermekek mentális egészségének szempontjából is.

iskolák - újranyitás
Fotó: Szenczi Molnár Alapiskola
Kezek a magasban
Szencen a legnagyobb diákok közül sokan átestek a Covidon

Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója örömmel nyilatkozta, hogy sikerült lendülettel újraindulni a hosszú téli szünet után.

A gyerekeknek talán nehéz lesz újra megszokni a korán kelést, az iskola élet ritmusát, éppen ezért van szükség a jelenléti oktatásra, hiszen ez a szocializáció szempontjából is fontos.

A szenci magyar alapiskolában jelenleg húsz diák hiányzik – közli az intézményvezető -, de ők sem a Covid miatt, hanem más megbetegedések okán. Az intézményben folytatódik az eddig megszokott rend, a Covid szemafor szerint, a diákok nem keveredhetnek és szigorúan betartják a járványügyi intézkedéseket.

A legnagyobb osztályok, a nyolcadikosok és a kilencedikesek hatvan százaléka már átesett a koronavíruson.

A 253 diákból december végi adatok szerint 21-en estek át a Covidon, és 22-en vannak beoltva.

Nagyfödémesen a tanárok hiányoznak

Radványi Adél, a Nagyfödémesi Borsos Mihály Alapiskola vezetője nem tud ilyen jó hírekről beszámolni.

Bár diákságuk teljes létszámban megjelent a jelenléti oktatáson, rögtön 5 pedagógus hiányzik, így egész délelőtt a helyettesítéseket oldották – mondta az igazgató.

Sajnos mindkét nevelőnőjük hiányzik, így a napközi megoldása is nehézségekbe ütközik. Az igazgatónő elárulja, a diákok oltottsága náluk nagyon alacsony, de a szülők minden tekintetben együttműködőek.

Vágsellyén nagy igény van az otthoni antigén tesztek iránt

Hamar Mónika, a Vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola igazgatója tudatta, iskolájában minden rendben visszaállt a Covid szemafor szerinti rendszerbe, minimális a hiányzás.

A szülők becsületesen töltik a fertőzésmentességet igazoló nyilatkozatokat, és végzik el gyermekeik esetében az otthoni antigénteszteket.

Információi szerint a minisztérium kedden szállítja a járásba a következő antigénteszt-csomagot. Ezek iránt nagy az érdeklődés. (szomolai)

Szinte teljes a létszám a kürti alapiskolában

Szabó Andrea igazgatóhelyettes elmondta, két diák kivételével mindenki visszatért az iskolába, és a pedagógusgárda is teljes létszámú.

iskolák - újranyitás
Kürti kiselsősök
A gyerekek örülnek, egymás közösségét keresik, ami nem csoda, hiszen a felsősök 30 napot voltak otthon, ebből öt nap volt az online oktatás. Legnagyobb félelmünk, hogy újra elér bennünket valamiféle lezárás. Remélem, szerdától minden visszaáll a rendes kerékvágásba, és lezárásokra az idén már nem kerül sor”

– sorolta az igazgatóhelyettes.

Kitért arra is, pedagógusaik közül a legtöbben felvették a vakcinát, azok kivételével, akiknek egészségügyi problémáik vannak vagy átestek már a koronavírus-fertőzésen, de tanulóik közül alig páran vannak beoltva. (bokor)

Kevés hiányzóval indultak Tornalján

Nagy Katalin, a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója arról számolt be, hogy már az első napon szinte teljes létszámban visszatértek a gyerekek az iskolába. Egy-két hiányzó van osztályonként, de ez amúgy is megszokott a téli időszakban.

A nyolcszáz diákból jelenleg mindössze egy pozitív koronavírusos esetről van tudomásuk, illetve egy másik diák van karanténban.

A tanárok közül is mindenki megkezdte a munkát. A pedagógusok nagy része be van oltva, aki pedig nincs, azt tesztelik az iskolában.

A szülők még a karácsonyi szünidő előtt megkapták a teszteket, így minden diáknak maradt még elég a januári újrakezdéshez.

Az intézmény továbbra is az iskolai szemafor szerint működik. Érvényben van a maszk használata, betartják a járványügyi előírásokat és ügyelnek arra, hogy lehetőség szerint ne keveredjenek a gyerekek, például az étkeztetés során – közölte Nagy Katalin.

A szülők már jobban várták az iskolát, mint a gyerekek

Sebők Csilla, a Bátkai Alapiskola és Óvoda igazgatónője elmondta, hogy náluk is zökkenőmentesen indult minden. Vannak még hiányzók, de így is sokkal többen járnak most iskolába, mint az utolsó tanítási héten decemberben.

Az igazgatónő szerint a szülők már jobban várták az iskolát, mint a gyerekek. Ez abból is látszott, hogy reggel hét óra után öt perccel már tele volt az iskola utcája autókkal. Nem is csoda, hiszen hosszúra nyúlt a téli tanítási szünet.

A bátkai alapiskolából egyelőre egyetlen pozitív esetet sem jelentettek.

Antigén tesztekkel még el vannak látva, de szerdán már szállítják a következő adagot – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől, aki azonban nehezményezi, hogy a tesztekért egész Besztercebányára kell járni, mivel az két embernek a teljes napját elveszi míg megteszik ezt az távot.

Sokkal kézenfekvőbb lenne, ha a teszteket a megyeszékhely helyett a járási székhelyen is átvehetnék.

iskolák - újranyitás
Fotó:  Virsinszky Tamás
Tesztelési kellékek

Sebők Csilla elmondta azt is, hogy természetesen – ahogy eddig is – fel vannak készülve a távoktatásra, de mivel sok gyerek van, akinek nincs online tanulási lehetősége, így szeretnénk, ha erre nem kerülne sor és minél tovább kitartana a jelenléti oktatás. (virsinszky)

Osztálylétszám teljes

A szomotori iskola magyar tagozatán a december utolsó 2 tanítási hétben 2 -2 covidos gyerek és tanár volt. Így az illetékes szerv ajánlásának megfelelően az iskola igazgatónője, Kovács Klára 2 hétre bezárta az intézményt, távoktatáshoz folyamodtak.  

Az ünnepek utáni visszatérést követően örömmel tapasztalta, hogy teljes létszámban, 10 tanár 54 gyereket jelenléti formában oktathat.

Eddig 5-6 olyan esetről van tudomása, hogy a szülők igényelték az intézményüket látogató gyerekeik oltását.

Tartanak január végétől

A kisgéresi kisiskola két összevont osztályú tanintézmény 29 gyermekéből decemberben sok volt a beteg, de ebből konkrétan csak 2 volt covid eset, a többiek infuenzásak voltak. A visszatérést követően 1 gyerek családja érintett jelenleg is a covid kapcsán, így ez a kisdiák is otthon maradt, illetve az iskola még egy diákja van otthoni karanténban, mert kapcsolatba került ezen érintett család gyerekével

Figyelve az előrejelzéseket, miszerint a modellek január végére saccolják a korcsoportjukban a fertőzöttség csúcspontját, Asszonyi Zsuzsa igazgatónő úgy tapasztalja, bizonyos szintű félelem talán mindannyiukban van. Az oltás az iskola diákjait nem érinti, mert 6-10 évesek látogatják.

A szülők rendszeresen tesztelik gyerekeiket és természetesen előnyben részesítik a jelenléti oktatást. A tanulást illetően a távoktatásra való áttérést követően nem tapasztaltak semmi lemaradást, a szülők nagyon együttműködőek voltak e téren is.

Hiányzók vannak, de influenzásak

A Királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskolában az iskolai szemaforhoz tudják magukat tartani, nem kevernek osztályokat, a csoportbontásokat is osztályokon belül oldják meg. A tornatermi, sportcsarnokbeli testnevelés órák is elmaradnak, az osztályban mozognak a diákok.

Szabó Ferdinánd igazgatónak 1 szülő jelezte, hogy gyermeke a covid miatt nem megy január 10-én iskolába. Egy tanár esetében ugyanez a helyzet, illetve egy kontakt személy (gyerek) is otthon maradt még.

Osztályonként átlagosan 2-3 diák hiányzik jelenleg, de ők nátha vagy más okból nem tudtak a többiekkel kezdeni.

királyhelmeci iskolások
Fotó:  Molnár Gabriella
Királyhelmeci iskolások

Nehézséget egyedül az okoz, hogy a különböző osztályok különböző napközis csoportokban vannak, ezért a megnövekedett munkaerő kapcsán folyamatosan gyűlik a pótszabadságok száma, egyre jelentősebb többletkiadásokkal. A szülők nagy többsége nem vállalja a gyerekek oltását, így elenyésző számú a 331 diákból a beoltott. (molnár)

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.