2021. szeptember 5., 13:16

Gröhling: Általános iskolazár biztosan nem lesz

Nem zárnak be az iskolák, erre ő nem ad engedélyt, jelentette ki újfent Branislav Gröhling oktatási miniszter a Ta3 hírtelevízió Politikában című hétvégi vitaműsorában.

gröhling
Fotó: TASR/AP
Olyan szabályokat állítottunk fel a módosított COVID-automatán keresztül, hogy még a súlyosbodó járványügyi helyzetben se kelljen bezárnunk az iskolákat"

– jelentette ki a miniszter. Azt állítja, még ha a főhigiénikus kérné tőle is, az általános iskolabezárást akkor sem engedélyezné.

Elena Prokopová, az egészségügyi tárca gyermekgyógyászati ​​főszakértője emlékeztetett arra, hogy jelenleg az iskolák és a társadalom is teljesen más helyzetben vannak az új koronavírus elleni küzdelemben, mint tavaly voltak.

Ma már vannak beoltott emberek és olyanok is, akiknek sikerült legyőzniük a betegséget, így kialakultak a szervezetükben az antitestek, s most már azt is tudjuk, hogyan viselkedik a vírus, hogyan terjed"

- magyarázta.

Hangsúlyozta azt is, hogy az általános iskolák megnyitásának minden szabályát úgy állították fel, hogy a gyermekek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

Ezért biztosítottuk az önkéntes ellenőrzéshez az antigén- és gargalizáló teszteket is, hogy a lehetséges pozitív eseteket kiszűrjük”

– hangsúlyozta a szakember. Véleménye szerint a helyzet esetleges romlása a társadalmi felelősségtől függ, beleértve a gyermekek szüleinek a felelősségét is.

A vitapartnerek a gyerekek esetleges iskolai oltásával kapcsolatban is állást foglaltak. Prekopová szerint 

megvalósítható egy ilyen projekt, ennek a feltétele a gyerekorvos és a beoltandó gyerek törvényes képviselőjének a jelenlétén kívül a megfelelő mértékű érdeklődés is az oltás iránt.

A miniszter jelezte, hogy értesülései szerint szeptember közepén a besztercebányai önkormányzat elő fog állni egy ilyen kísérleti projekttel.

Megosztás
Címkék