2022. május 5., 14:14

A városi iskolák is elégedettek a beíratási számokkal a Csallóközben

A Csallóköz nagyobb városaiban is megvannak az elsős diáklétszámok, a vártnál nagyobb volt az érdeklődés a magyar iskolákban. Az iskolaigazgatók elmondása szerint a szülők előnyben részesítették a személyes találkozót egy-egy intézménynél, hogy minél többet tudjanak meg az intézményről és a tanárokról.

Beíratások-DSz-Nagymegyer
Fotó: pixabay.com

Nagymegyer

Hetven elsőssel kezdi meg az új iskolai tanévet a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola. Tavaly hatvanhét kiselsősük volt, vagyis nyilvánvaló a növekedés, így meg tudják nyitni a három osztályt. ,,85%-ban nagymegyeri elsős gyermekekkel számolunk, és a megmaradt 15% érkezik a környező településekről. Az enyhítéseknek köszönhetően majdnem minden szülő a személyes beíratást részesítette előnyben, de akadtak olyanok is, akik az online kitöltést választották” – nyilatkozta portálunknak Soóky Marián, az iskola igazgatója.

Bartókosoknál az a szokás, hogy minden évben az elsős diákok ellátogatnak a magyar ovisokhoz, akiknek személyesen átadják a beíratással kapcsolatos meghívót. Mivel az elmúlt két évben ezt a járvány miatt nem tudták kivitelezni, így nagyon örültek annak, hogy idén újra visszahozták a hagyományos találkozót.

Beíratások-DSz-Nagymegyer
Fotó:  Bartók Béla Alapiskola hivatalos oldala

A Bartók Béla Alapiskola jelenleg 29 osztállyal működik, s mindegyik évfolyamban van három osztályuk, valamint két speciális osztállyal is rendelkeznek. 541 tanuló jár az iskolába és a falusi gyermekek számára is könnyű az iskolába jutás, hiszen – a fő buszmegálló igaz megszűnt – az alapiskola mellett helyezi ki az iskolás gyerekeket az autóbusz.  

Dunaszerdahely

A Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója, Masszi János szerint a nyolcvanöt beíratott diák közül idén senkit sem kell visszautasítaniuk. ,,Tizenkét diák nagy valószínűséggel halaszt majd, legalábbis az eddigi fejlemények alapján. Mindazonáltal három első osztállyal meg tudjuk kezdeni az új tanévet” – tette hozzá az igazgató.

A Szabó Gyula Alapiskola igazgatója, Nagy Árpád elmondta, hogy hajszálpontosan ugyanannyi, vagyis nyolcvannégy gyerkőcöt írattak be az iskolába, jelenleg tíz kisdiák halasztásáról tudnak. ,,Tavaly csak három osztályt tudtunk nyitni, idén viszont már meglesz a négy első osztály is. 2021-ben volt sajnos példa elutasításra, vagyis nem tudtunk mindenkit felvenni, aki hozzánk jelentkezett, de idén ez nem történhet meg. Amit érdemes még megjegyezni, hogy a jelentkezők minimum egyharmada a környező falvakból jött. Nem utolsó sorban pedig olyan településekről érkeznek, ahol pedig van alsótagozatos alapiskola. Kicsit talán elgondolkodtató ez az arány, ha azzal is foglalkozunk, hogy mentsük meg a kisiskolákat” – jelentette ki Nagy Árpád.

Beíratások-DSz-Nagymegyer
Fotó:  Kodály Zoltán Alapiskola hivatalos oldala

Huszonkilenc elsőssel indítaná meg az új iskolai tanévet a Kodály Zoltán Alapiskola, egyelőre nem tudják, hányan szeretnének majd halasztani. A beíratásokat itt is személyesen bonyolították le, több napon keresztül volt lehetőségük a szülőknek beíratni gyermeküket az intézménybe. ,,A tavalyi évhez képest az elsősök száma emelkedett, így két osztályt tudunk majd nyitni. A legtöbb felvett diák Dunaszerdahelyről van. A beíratás alkalmával volt olyan kisgyermek, aki annyira jól érezte magát nálunk, hogy haza sem akart menni. A későbbiek folyamán még a szülők észbe kaphatnak és az utolsó pillanatban is jöhetnek még a jelentkezők" – nyilatkozta Ibolya Olivér igazgató. 

Beíratások-DSz-Nagymegyer
Fotó:  Kodály Zoltán Alapiskola hivatalos oldala

A Szent János Egyházi Alapiskola elsőseinek száma tizenkettő, de Nagy Szilas Ildikó igazgató szerint ez a szám szeptemberig még változhat. ,,A nyílt napi húsvétvárónk alatt zajlottat a beíratások. Egy osztályt tudunk nyitni idén is ezzel a létszámmal, viszont növekedett az arány a tavalyiakhoz képest. Egy kisdiákról tudjuk, hogy halasztást kértek a szülei, a többiek azonban nagy valószínűséggel jönnek majd az új tanévben" – adta hírül az igazgató.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.