A szlovák Narniát csak a magyar iskolaközpont érdekli Léván

2021. május 24., 17:31
Somogyi Szilárd

A hét már létező szlovák alapiskola után a jövő tanévtől immár egy nyolcadik is megkezdi működését Léván. Az egyházi alapokon működő Narnia alapiskola tulajdonosai az indulást a helyi magyar iskolakomplexumban képzelik el. Léván ugyanis egy közös, szinte egybeépített területen található a helyi magyar óvoda, iskola és a júniusig működő magyar gimnázium. Az ezekhez tartozó játszótérrel, sportpályával és ebédlővel egyetemben.

levain iskolakozpont
Fotó: Somogyi Szilárd
Magyar oktatási központ Léván

Ahogy arról már portálunkon többször tudósítottunk, a Czeglédy Péterről elnevezett gimnázium szünetelteti az oktatást, s az így megüresedett helyre, sokakat meglepő módon, bejelentkezett az új szlovák tannyelvű alapiskola, a Narnia.

Az egyházi háttérel rendelkező Narnia iskolák a Cirkev Bratská (Testvéri Egyház) protestáns felekezet kezdeményezésére alakultak meg, először Pozsonyban, majd ezt követően Bazinban, Besztercebányán és legutóbb Nagyszombatban. A lévai alapiskola lenne a hálózat ötödik tagja.

Ahogy említettük, a lévai magyar közösség meglepetéssel szerzett tudomást arról, hogy a Narnia alapítói azt kezdeményezték Léva város vezetésénél, hogy az új iskola a magyar oktatási komplexumban, a gimnázium megüresedett helyeit vehesse bérbe. A meglepetés lényegét Andruska Csilla, a helyben működő magyar alapiskola igazgatónője foglalta össze a ma7.sk olvasóinak. Ennek lényege, hogy Léván a magyar iskola helyszíne folyamatos kálváriák sorozata. Elmondta, hogy 1950 óta jelenleg már a hetedik (!) helyen van az intézmény, s bár amikor a legutóbbi költözésük során 2008-ban elfoglalták a mostani helyüket, a már demokratikusan választott helyi önkormányzat ígéretet tett arra, hogy most már hosszú időre békességben dolgozhatnak, egy évtized múltán most azzal kell szembesülniük, hogy a helyet, amelyet kezdtek saját komplex központjukként felfogni, most a saját konkurenciájuk veheti bérbe. Az igazgatónő szerint ez egy nyilvánvalóan hátrányos helyzetet jelent majd a magyar oktatás számára.

andrusko csilla
Fotó: Somogyi Szilárd
Andruska Csilla, a magyar iskola igazgatója: Álmunkban sem gondoltuk, hogy egy szlovák alapiskola költözik a magyar központba

Szokatlan ugyanis, hogy egy címen két alapiskola működjön, és főképpen nem kerülhetjük ki azt sem, hogy Léván jelentős számbeli hátrányban is van a környék magyar közössége, amely nyilván a magyar tannyelvű oktatást fogja még hátrányosabb helyzetbe hozni. Andruska Csilla elmondása szerint álmukban sem gondolták volna, hogy a megüresedő helyeket éppen egy olyan szlovák intézmény is bérbe vehetné, amelynek tevékenységi köre megegyezik az övékkel.

Megkerestük a lévai Narnia ügyében teljes joggal eljárni hivatott Andrej Moravskýt, hogy megtudjuk, mi volt a motivációjuk, hogy Léva városában éppen a magyar iskolák területét pályázzák meg a városvezetésnél?

Moravský mindenekelőtt azt tartotta fontosnak elmondani, hogy iskolájuk nem tesz semmilyen különbséget a gyermekek között, sem felekezeti, sem nemzetiségi szempontból. Majd azzal folytatta, hogy nagy meglepetés volt számára, hogy bérleti igényük negatív reakciókat váltott ki a magyar közösség részéről. Többször megismételte, hogy a bérleti viszonyt csak átmeneti jelleggel szeretnék, bár elismerte, hogy ezt a városnak küldött kérvényben nem tüntették fel. A ma7.sk megkérdezte, hogy a szlovák tannyelvű lévai iskolákban is próbáltak-e bérleti helyet szerezni, Moravský elmondta, hogy nem került sor ilyenre. Elmondása szerint egy „fülest” kaptak arról, hogy a magyar iskola területén üresedés van, ezért adták csak ide be az igényüket, a többi hét alapiskolában nem érdeklődtek bérelhető tantermek felől.

andrej moravsky
Fotó: narnialv.sk
Moravsky Andrej, a Narnia megbízottja: A szlovák alapiskolákban nem kerestünk bérelhető helyet

Moravský Andrej az interjú után megpróbálta letiltani, hogy a nekünk adott nyilatkozata megjelenjen, illetve, hogy a Narnia iskolanevet leírjuk. Kérését tudomásul vettük, de a hatályos szabályok alapján nem fogadhattuk el, hogy egy sms üzenettel visszavarázsoljon bennünket a 89 előtti cenzúra világába.

A lévai önkormányzat június 3-án dönt arról, hogy lehetőséget biztosít-e arra, hogy a nyolcadik lévai szlovák alapiskola a magyar iskolaközpontban kapjon helyet. A helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérjük és tájékoztatjuk a ma7.sk olvasóit.

Kövesse facebook oldalunkat is!