2021. június 17., 13:15

Trump is kommentálta a Putyin-Biden találkozót: Jó kapcsolatom volt Putyinnal, de nálam senki nem volt vele keményebb

Természetesen minden idők második (az első hely örökre Reagané) legszórakoztatóbb amerikai elnöke, Donald Trump sem hagyta szó nélkül a tegnapi történelmi találkozót. Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök Genfben adott egymásnak botrányoktól sem mentes randevút. 

Fotó: TASR/AP
Új horizontok felé?

Donald Trump a Fox News-nak nyilatkozva arról beszélt, "szép napja" volt Moszkvának szerdán, az Egyesült Államok pedig semmit nem profitált a genfi találkozóból. 

Nem kaptunk semmit. Jó nagy teret adtunk Oroszországnak, mi pedig nem kaptunk semmit.

- háborgott az ex-elnök. Trump azzal vádolta az új kormányzatot, hagyták, hogy az oroszok által épített, Északi Áramlat 2 nevű földgázvezeték, amely jelentős konkurenciát jelentene Washington számára az európai piacokon, fejlesztése zavartalanul folytatódjék, holott komoly szankciókat kellett volna kilátásba helyezni. Trump a maga sajátos retorikájával úgy fogalmazott:

Feladtunk valamit, ami hihetetlenül értékes volt. Én leállítottam a csővezetéket, az Északi Áramlatot, és a csővezeték leállt. Vissza lett adva és nem kaptunk cserébe semmit... Szerintem ez egy jó nap volt Oroszországnak. (...) Jó kapcsolatom volt Putyinnal, de nálam senki nem volt vele keményebb.

Biden egyébként nem most, még májusban vonta vissza a gázvezeték megépítésén dolgozó német vállalatokat sújtó amerikai szankciókat, mondván, ártanak az európai kapcsolatoknak, néhány nappal később, június negyedikén Putyin bejelentette, az Északi Áramlat 2 első, balti-tengeri szakasza elkészült, üzembe is lehet helyezni.

A volt elnök a beszélgetés egy pontján igen képszerűen magyarázta el, miért volt szükség az európai szankciókra. 

Mennyi Chevrolet-t adnak el Berlinben? Nem sokat! Mennyit adnak el Párizsban? Nem sokat, talán semmit! És mi mégis áruljuk az ő termékeiket, a boraikat, az autóikat, a Mercedeseiket, a BMW-ket, meg minden mást is.

Trump kijelentette, a demokrata kormány energetikapolitikája "gazdaggá fogja tenni Oroszországot". Azt az ex-elnök már nem magyarázta meg, miként, ugyanakkor jóstehetségét azért megvillantotta mikor közölte:

Amikor elmentem, 1,87 dollár volt egy gallon üzemanyag, most három dollár felett van. Lesz ez még 5, 6 vagy 7 dollár is, figyeljetek a szavamra.

Trump közölte a műsorvezetővel, kritikája ellenére is szurkolt Bidennek.

Nézze, remélem nincsenek problémái. (Bidennek - a szerk. megj.) Azt akarom, hogy sikere legyen. Azt akarom, hogy menjen ki és legyen sikeres. Szerintem a választás hihetetlenül igazságtalan volt, de az ország érdekében azt akarom, hogy ez a fickó sikeres legyen.

Érdekes egyébként, hogy Donald Trump önfeladással vádolja az amerikai elnököt, hiszen elnézve Putyin és az utóbbi nyilatkozatát, Biden jóval keményebb hangot ütött meg a helyenként kifejezetten engedékenyen nyilatkozó orosz elnökhöz képest. Más kérdés persze, hogy Trump és Putyin 2018-as helsinki találkozása után az amerikai elnök ugyanazokat a vádakat kapta meg a demokratáktól, illetve néhány párttársától, amiket most ő szórt Biden nyakába.  

Megosztás
Címkék