2021. június 16., 20:34

Biden jóval keményebben nyilatkozott Putyinnál kettejük találkozása után

Joe Biden amerikai elnök genfi csúcstalálkozójukon tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt arról, hogy az Egyesült Államok válaszol minden lépésre, amely Washington vagy szövetségesei alapvető érdekei ellen irányul.

biden putyin
Fotó: TASR/AP

A meglepően keményen, Putyin viszonylagos engedékenysége után erőpozícióból nyilatkozó amerikai elnök kijelentette, Oroszország súlyos árat fizet azért, ha Navalnij meghal a börtönben. Hogy pontosan mire gondolt, azt nem részletezte. 

Az elnök hozzátette, hangsúlyozta Putyin előtt, hogy továbbra is megingathatatlanul elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett.

Biden az emberi jogok helyzetéről is tárgyalt az orosz államfővel. Kiemelte: ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy politikája Oroszország ellen irányul, hanem az amerikai nép identitásáról.

"Arról van szó, akik vagyunk" - húzta alá Biden. "Hogy lehetnék az Egyesült Államok elnöke úgy, hogy nem szólalok fel az emberi jogok megsértése ellen?" - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar újabb hidegháborút az Egyesült Államokkal - jelentette ki Joe Biden, hozzátéve, az orosz államfő tettei miatt csökken országa tekintélye a nemzetközi porondon, miközben Oroszország kétségbeesetten igyekszik, hogy biztosítsa nagyhatalmi helyzetét.

Az amerikai elnök a kritikák ellenére jelezte: van kilátás az orosz-amerikai kapcsolatok javítására.

Megjegyezte: nincs gondja azzal, hogy üzleteljen Oroszországgal, ameddig Moszkva követi a nemzetközi normákat. Biden szerint a szerdai csúcstalálkozó pozitív légkörben zajlott.

Megosztás
Címkék