2021. június 16., 19:02
Frissítve: 10:02

Best of Putyin: szarkazmusból, humorból és burkolt fenyegetésből sem volt hiány az orosz elnök sajtótájékoztatóján

Hosszú idő után először tartott nyugati újságírók előtt sajtótájékoztatót Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke.

biden putyin
Fotó: TASR/AP

A sajtótájékoztatóra azt követően került sor, hogy Putyin - saját szavaival - "konstruktív" beszélgetésen vett részt Genfben előbb Joe Biden amerikai elnökkel, majd később a hozzájuk csatlakozó orosz és amerikai diplomatákkal. 

Putyin rögtön a sajtótájékoztató elején ledobta a verbális atombombát, ugyanis kijelentette, "ellenségeskedéstől mentes, konstruktív beszélgetés végén arra jutottak a felek, hogy a néhány hónappal ezelőtt kölcsönösen kiutasított diplomatáik visszatérhetnek állomáshelyeikre - az oroszok Amerikába és vice versa. Az orosz külügyminiszter, Szergej Rjabkov szerint Anatolij Antonov nagykövet már júliusban visszatér az amerikai fővárosba.

Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban csak annyit mondott,

érintettük a témát",

de hogy ez valamiféle konszenzust jelent, vagy azt, hogy Putyin elnök oroszul küldte el melegebb éghajlatra az amerikai diplomácia vezetőit, nem tudni. 

Várható volt, hogy a találkozón a kiberbiztonság témája is felmerült. Az orosz elnök nehezményezte, hogy igen egyoldalú a viszony az USA-val, ők segítenek, Washington viszont nem, holott mindkét ország számára kulcsfontosságú témáról van szó - utalt a nemrégiben az Egyesült Államok kőolajvezeték-rendszerért ért támadásra. Putyin elmondta, nem sokkal korábban az orosz egészségügyi rendszert érte hasonló támadás, de az sajnos

nem különösebben érdekelte az amerikai felet".

Az újságírók a Navalnij-ügyre is rákérdeztek, mire Putyin közölte, az orosz ellenzéki politikus azt akarta, hogy letartóztassák. Putyin szerint Navalnij pontosan tudta, hogy vétett az orosz törvények ellen, ahogy azzal is tisztában volt, letartóztatják, ha hazatér Oroszországba. Az orosz elnök azt is nehezményezte, hogy, állítja ő, a nyugati sajtó "egyoldalúan számolt be az eseményekről".

Azzal kapcsolatban, milyen volt Bidennel tárgyalni, Putyin közölte, Joe bácsi

nagyon más, mint az elődje volt. 

Később Putyin azt mondta, "egy aprócska reménysugár" is felcsillant a beszélgetés során. Tulajdonképpen még meg is dicsérte az amerikai elnököt, "tapasztalt államférfinek" és olyan vezetőnek nevezte, akivel értelmesen el lehet beszélgetni.

Az északi-sarki orosz infrastruktúra-fejlesztésről Putyin elmondta, igaz, hogy zajlik, de az összes vonatkozó nemzetközi szerződést igyekeznek betartani, nincs itt kérem semmi látnivaló, lehet oszolni. Sőt, az orosz elnök közölte, szívesen együttműködne az amerikaiakkal is a térségben. 

Mielőtt a nézők és az újságírók elszenderültek volna a sok bók hallatán, Putyin azért mondott néhány keményet is. Az amerikai fegyveres erőszak kapcsán például azt, hogy

az ember jóformán még ki sem nyitja a száját Amerika utcáin, már is mellkason lövik.

Az amerikai jóemberkedés kapcsán pedig közölte, "a világ tömve van titkos CIA-börtönökkel", senkinek nem jutna eszébe, hogy az emberi jogokat így kell megvédeni. 

Az Új Kezdet atomegyezményről, amely a maga nemében gyakorlatilag az utolsó még érvényben lévő megállapodás Oroszország és az USA között, Putyin elmondta, a stabilitáshopz két fél kell, de Oroszország kész átértékelni és ha kell, újratárgyalni az egyezményt. 

Kiderült az is, sem Biden, sem Putyin nem hívta meg a másikat Washingtonba, illetve Moszkvába.

"Az ilyesmihez megfelelő körülmények is kellenek" - fogalmazott az orosz cár elnök, aki meglepően engedékeny volt néhány dologban. Kijelentette például, hogy kész megegyezni egy kölcsönös fogolycseréről, akad ugyanis néhány amerikai fogoly az orosz börtönökben, akit szívesen kicserélnének a sajátjaikra. 

Nem akarom, hogy Oroszország olyan legyen mint Amerika.

- jelentette ki Vlagyimir Putyin az első olyan kérdésre reagálva, amely jól láthatóan az elevenébe vágott. Az ABC egyik újságírója azt kérdezte tőle, nem túl könnyű-e úgy stabilitást építeni, hogy "bebörtönzi vagy megmérgezi" ellenlábasait. Putyin erre, utalva a capitoliumi eseményekre azzal vágott vissza, ő ilyen állapotokat nem szeretne Oroszországban látni. Biden "vörös vonalas" kijelentései (Amerika tiszteletben tartja az orosz érdekeket, de meg kell húzni egy határt) kapcsán Putyin azt hangsúlyozta, megérti az amerikai álláspontot, de ezzel kapcsolatban semmi konkrétum nem hangzott el. 

Megosztás
Címkék