2021. november 23., 12:03

Továbbra sincs nyugalom a lengyel-fehérorosz határon

Továbbra is nyugtalannak minősítik a lengyel hatóságok a fehérorosz határon fennálló helyzetet, illetékesek közlése szerint keddre virradó éjjel egy újabb, mintegy ötvenfős migránscsoport erőszakos határsértési kísérletét hiúsították meg.

keddre virradó éjjel egy újabb, mintegy ötvenfős migránscsoport erőszakos határsértési kísérletét hiúsították meg.
Fotó: TASR/AP
"Tüzelő" gulyáságyú a lengyel-fehérorosz határon.

Az eset a több mint 400 kilométer hosszú lengyel-fehérorosz határ középső szakaszán, Bialowieza településnél történt a lengyel határőrség Twitter közösségi fiókján olvasható közlés szerint.
"A fehérorosz egyenruhások által támogatott agresszív migránsok naponta próbálnak illegálisan áttörni határainkon" - kommentálta a videófelvétellel is szemléltetett éjjeli határincidenst Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Az év eleje óta mintegy 36 ezer határsértési kísérletet regisztráltak a közös határon, ahol több tömeges, erőszakos próbálkozás is történt.

Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője kedden a PAP hírügynökségnek elmondta: a határkonfliktus "kifejezetten hosszú távúra tervezett konfliktussá válik", és értelmezhető a lengyel határőrök és katonák kifárasztását célzó "cinikus játéknak" is. Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke a migránsválság eddigi kezeléséről a PAP-nak adott interjúban hatékonynak minősítette a Fehéroroszország "hibrid tevékenységére" adott uniós reakciót. Az Európai Unió (EU) szolidárisan cselekedett, különféle eszközöket mozgatott meg, beleértve a szankciókat, a politikai nyomásgyakorlást, valamint a migránsok származási és tranzitországai kormányzataival folytatott beszélgetéseket - emelte ki Szkínász.

Az EU és a NATO közös fellépésének fontosságát a lengyel diplomácia vezetője, Zbigniew Rau is taglalta a közszolgálati rádió hírcsatornájának (Polskie Radio24) adott interjúban. Úgy látta: a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka elsősorban "egy, Moszkvában megrendezett, szélesebb terv megvalósítója". Az ukrán hírszerzés azon értesüléseiről, melyek szerint Oroszország Ukrajna megtámadására készül a jövő év elején, Rau elmondta: komolyan kell venni az ilyen forgatókönyvet, megerősítik ezt a NATO-beli, valamint a lengyel hírszerzési információk is.

Kifejtette: Moszkvának kedveznek az olyan konfliktusok, ahol sérül egy adott állam területi integritása, Oroszországot pedig a Nyugaton "nem támadónak tekintik, hanem az olyan félnek, amely megoldani próbálja a konfliktust, amelyet viszont maga idézett elő".

Jakub Kumoch, a lengyel elnöki hivatal kötelékében működő Nemzetközi Politikai Iroda (BPM) főnöke egy keddi rádióinterjúban elmondta: Minszk "Oroszország nevében" a lengyel határvédelmi képességeket teszteli. Ténynek nevezte azt, hogy egyúttal az orosz-ukrán határnál orosz csapatösszevonások történtek. Ukrajnáról beszélve úgy látta: fennáll a veszélye annak, hogy eszkalálódik a Lengyelország keleti határain túl 2014 óta fennálló válság.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!