2023. július 14., 11:07

Szíria beengedi az ENSZ humanitárius segélyszállítmányait Törökország felől

Szíria bejelentette, hogy ismét beengedi az országba a Törökország felől érkező ENSZ humanitárius segélyszállítmányokat, amelyeket hétfőn azért állítottak le, mert Oroszország megvétózta a segélyfolyosó használatának meghosszabbítását az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Szíria
Fotó: Pixabay.com

Szíria ENSZ-nagykövete a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) írott levelében közölte, hogy országa úgy döntött, lehetővé teszi az ENSZ-segélyek számára a Báb al-Hava határátkelőn való belépést. Az engedély hat hónapig érvényes.
Az ENSZ megerősítette, hogy megérkezett hozzá a dokumentum.

Az elmúlt napokban Szíria északnyugati részén sok millió rászoruló nem jutott ellátáshoz, miután Oroszország megvétózta a BT-ben a segélyszállítmányok átengedésének kilenc hónapos meghosszabbítását.

Moszkva egy másik javaslata, amely hat hónapos hosszabbítást engedélyezett volna, szintén kudarcot vallott.
Az ENSZ szerint az északnyugati országrészbe szánt segélyszállítmányok 85 százaléka a Báb al-Hava határátkelőn keresztül halad át, amely hétfő este óta zárva van. Ebben a régióban mintegy 4,1 millió rászoruló él.

Az elmúlt években Bassár el-Aszad szír elnök ragaszkodott a határátkelők lezárásához, hogy visszaszerezze befolyását az ország lázadók által ellenőrzött részei felett. A februári súlyos szíriai-törökországi földrengés után azonban Aszad elnök átmenetileg további két határátkelőt is megnyitott Törökország felől, hogy a humanitárius segélyek mielőbb, zavartalanul eljuthassanak a földrengés károsultjaihoz.

A Báb asz-Szalam és az ar-Rai határátkelő ugyan nyitva maradt, de a Báb al-Hava sokkal fontosabb határfolyosó.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.