2023. január 28., 16:25
Frissítve: 2023. jan. 28. 20:09

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

A nyugalmazott tábornok a szavazatok 57,82 százalékát szerezte meg, 3 168 632 választó támogatta.

Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnök, és felesége, Eva
Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnök, és felesége, Eva
Fotó: TASR

Andrej Babiš volt kormányfő alaposan lemaradt, 2 311 449 szavazó támogatásával a szavazatok 42,17 százalékát szerezte meg. Ezek egyelőre nem hivatalos eredmények

A részvétel az elnökválasztás második fordulójában 70 százalékos volt. Ez a harmadik legmagasabb választási részvétel Csehország történetében.

Andrej Babiš egyelőre nem nyilatkozott, de hamarosan sajtótájékoztatót tart.

Petr Pavel köszönetet mondott a választóknak, azoknak is, akik nem rá szavaztak. "Ebben az országban nem látok győztes és legyőzött választókat" – mondta. Véleménye szerint a választáson az olyan értékek győztek, mint az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázat. Bízik benne, hogy ezek az értékek nemcsak a Hradzsinba térnek vissza, hanem az emberek szívébe is.

Zuzana Čaputová  szlovák köztársasági elnök elsőként gratulált nyugati szomszédunk újonnan megválasztott államfőjének.

Szintén gratulált Petr Fiala cseh kormányfő is, aki elítélte a választási kampányt átható populizmust.

Petr Pavelnek gratulátl Michal Šimečk, a Progresívne Slovensko elnöke, Branislav Gröhling alelnök, és Juraj Droba pozsonyi megyefőnök az SaS nevében, valamint Rastislav Káčer külügyminiszter. A gratulálókhoz csatlakozott Boris Kollár házelnök is.

Andrej Babiš volt kormányfő elismerte választási vereségét és gratulált Pavelnek. Babiš felszólította híveit, hogy fogadják el az államfőválasztás eredményét, míg Pavelt arra kérte, hogy csillapítsa le a társadalomban uralkodó indulatokat.
Szeretném megkérni, legyen az összes állampolgár elnöke, és foglalkozzon a problémáikkal" - mondta a volt kormányfő. Szerinte az elnökválasztás azt is megmutatta, hogy az általa vezetett ANO mozgalom megerősödött. Felszólította a lakosságot, hogy a két év múlva esedékes parlamenti választásokon támogassák az ANO-t. 
Zuzana Čaputová államfő nem csak a Twitteren gratulált Pavelnek, hanem megjelent a választási központjában is. Személyesen gratulált az új elnöknek. Elmondta, rendkívül örül a győzelmének, mert a régiónkban gyarapodik a demokratikus értékeket valló elnökök száma.
"Úgy gondolom, a világon nincs másik két olyan nemzet, amely annyira közel lenne egymáshoz, mint a csehek és a szlovákok. Éppen ez az emberi közelség az oka annak, miért örülünk együtt minden jelentős pillanatban" – mondta.  

Olvassa el az új cseh köztársasági elnök életrajzát itt:

Miloš Zeman cseh államfőt meglepte a választás eredménye, elsősorban Petr Pavel nagyarányú győzelme. "Számoltam vele, hogy Pavel megnyerheti a választást, de azzal nem, hogy a különbség ilyen magas, 16 százalékos lesz" - jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. "Azt kívánom Pavelnek, hogy legyen jó elnöke Csehországnak" - tette hozzá az államfő, akinek második mandátuma március elején jár le.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.