lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. január 27., 08:38

A hét végén eldől, Petr Pavel vagy Andrej Babiš lesz az új cseh államfő

Pénteken és szombaton tartják a cseh államfőválasztás második fordulóját, amelyben eldől, hogy Petr Pavel nyugalmazott tábornok vagy Andrej Babiš volt kormányfő lesz-e Csehország új köztársasági elnöke.

babis pavel
Fotó: TASR/AP

A hatályos szabályok által meghatározott időpontig, vagyis csütörtök délután két óráig egyikük sem lépett vissza. Andrej Babiš vasárnap a közszolgálati televízióban szólította fel Petr Pavelt, hogy lépjen vissza az ő javára, mert ő jobban tudná képviselni Csehország érdekeit, mint a tábornok. Babiš azt állította, hogy elnökként az ellenzéki szavazók nagy táborát képviselné, s ezzel mintegy ellensúlya lenne a kormánynak és a parlamenti többségnek. Petr Pavel reagálásában leszögezte: ő egy társadalomnak tartja az összes választót.

Egész életemben hazámat szolgáltam. Amennyiben sikeres leszek, ezt fogom tenni a továbbiakban is, és Önt is szolgálni fogom"

- hangsúlyozta a nyugalmazott tábornok.

A választóhelyiségek pénteken délután két órától este tízig, szombaton reggel nyolctól délután két óráig lesznek nyitva. A választásra jogosult polgárok száma mintegy 8,3 millió. A két hete lezajlott első fordulóban Petr Pavel 35,4 százalékot, Andrej Babiš 34,99 százalékot szerzett. A második forduló előtti választási kampány igen kiélezett volt. Miloš Zeman jelenlegi államfő, akinek második mandátuma március elején lejár, a mostani választási küzdelmet egyfajta polgárháborúnak nevezte.

Andrej Babiš elsősorban azt hangoztatta nyilatkozataiban, hogy Pavel katonaként háborúba sodorja Csehországot, s a hadseregen kívül semmihez sem ért.

Petr Pavel pedig azt hangsúlyozta, hogy ő a rend és a nyugalom képviselője, s nem viszi be az országot semmiféle konfliktusba. A kormánykoalíció kiállt Petr Pavel mellett, Andrej Babišt saját pártján és Zeman elnökön kívül a kommunista párt támogatja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.