2021. május 19., 13:48

Indul a választási kampány Csehországban

Kormányváltásra készül a cseh jobboldal, amelynek parlamenti pártjai két választási koalíciót alakítottak, és kedden, illetve szerdán bemutatták programjukat, elképzeléseiket, amivel gyakorlatilag elindították választási kampányukat.

csehországi választások
Fotó: TASR/AP

Milos Zeman cseh államfő a soros képviselőházi választásokat még tavasszal október 8-ra és 9-re írta ki.

A Cseh Kalózpárt, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) ellenzéki pártok koalíciója elsősorban az állam működésének nagymértékű digitalizálását tervezi.

Támogatnák az ipari beruházásokat, amelyek finanszírozására ökológiai adót vezetnének be. Megadóztatnák a nagy nemzetközi kommunikációs cégek csehországi tevékenységét, és a kereskedelmi célokat szolgáló ingatlanoknál adót emelnének. Támogatják a részmunkaidő nagyobb mértékű bevezetését, az egészségügy fejlesztését és átalakítanák az idősekről történő gondoskodás rendszerét. A választási koalíció vezetője és kormányfőjelöltje Ivan Bartos, a Kalózpárt elnöke.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS), a Top 09 párt és a kereszténydemokrata KDU-CSL alkotta Spolu (Együtt) választási koalíció elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani 

jelentette ki Dominik Feri, a TOP 09 parlamenti képviselője szerdán Brünnben, amikor a Spolu bemutatta választási programját. A Spolu választási koalíció vezetője és kormányfőjelöltje Petr Fiala, az ODS elnöke.

Külpolitikai téren az egész ellenzék az Európai Unió hívének mondta magát, miközben szükségesnek tartják az egyes tagországok érdekeinek erősebb érvényesítését.
 

Mindkét ellenzéki választási tömörülés képviselői élesen bírálták az Andrej Babis vezette kormányt, amely szerintük rendkívül korrupt, és számos hibát követett el az ország irányításában.

A tavaszi hónapok közvélemény-kutatásai szerint, bár Babis ANO nevű centrista mozgalma továbbra is vezeti a pártok népszerűségi listáját, támogatottsága a korábbi 30-32 százalékról 20-22 százalékra esett vissza. Az ANO már korábban bejelentette, hogy ismét egyedül kívánja megméretni magát októberben.

A legutóbbi néhány felmérés azt jelezte, hogy

jelenleg a "kalózok" és a polgármesterek koalíciója a legnépszerűbb, és megnyerheti a választásokat. A két jobboldali választási tömörülés siker esetén közösen alakítana kormányt.

A cseh sajtó azt írja, hogy a parlamenti választásokig még öt hónap van hátra, a kampány csak most kezdődik, ezért a győzelmi esélyek reális megítélése még korai.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.