2022. szeptember 12., 20:19

Megkezdődött Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök pere Prágában

Megkezdődött Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök pere hétfőn Prágában.

Andrej Babiš
Fotó: TASR/AP

A politikust azzal vádolják, hogy vállalati tulajdonú farmjával nem indulhatott volna egy kis- és közepes vállalkozások számára kiírt uniós pályázaton. Az Európai Unió 2 millió eurót osztott szét a nyertes pályázók között, és a vád szerint Babis vállalata jogosulatlanul 50 millió koronához jutott.

A 68 éves politikus tagadja hogy szabálytalanul indult volna a pályázaton, és politikailag motiváltnak minősítette az ellene indított bírósági eljárást. A tárgyaláson korábbi asszisztense, Jana Nagyova társaságában jelent meg.

A meghallgatás nagy érdeklődést váltott ki Csehországban. A prágai járási bíróság épülete előtt jelentős számban jelentek meg a sajtó képviselői, az utca túloldalán pedig Babiš ellenfelei. A tüntetők egy imitált börtöncellát építettek fel, amelybe jelképesen bezártak egy tüntetőt, aki a volt miniszterelnök arcképes maszkját viselte. A demonstrálók azellen tiltakoznak, hogy Andrej Babiš várhatóan indulni kíván a jövő évi cseh elnökválasztáson.

Csehországban márciusban függesztette fel a parlament a volt miniszterelnök mentelmi jogát, amely utat nyitott a most megindult bírósági eljárásnak.

Andrej Babiš 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke. Pártja, a centrista ANO mozgalom minimális különbséggel vesztette el a tavalyi parlamenti választást a jelenlegi miniszterelnök, Petr Fiala által vezetett jobbközép koalícióval szemben. Az ANO egy vasárnap közölt felmérés szerint 30,5 százalékos támogatottsággal vezeti a pártok népszerűségi listáját, míg a Petr Fiala által vezetett jobbközép koalíció 19,5 százalékon áll.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.