2023. március 4., 10:29

Magyarázatot kér a WHO a vírus laboratóriumból való kikerülésével kapcsolatos amerikai elméletre

Arra kérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Washingtont, hogy támassza alá bizonyítékokkal egyes amerikai hírszerző szervek azon állítását, hogy a koronavírus-világjárványt egy kínai laboratóriumból véletlenül kikerült vírus okozta.

WHO szakértők Vuhanban
A WHO szakértői Vuhanban
Fotó: TASR / AP

Az ENSZ egészségügyi szervezete több ízben is az Egyesült Államok genfi diplomáciai képviseletéhez fordult, de eddig nem kapott választ - közölte pénteken Maria van Kerkhove, a WHO-nak a koronavírus-járvány ügyeiben illetékes vezetője. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője azt mondta kedden a Fox News televízióban, hogy az iroda úgy hiszi:

a világjárvány forrása nagy valószínűséggel egy esetleges vuhani laboratóriumi incidens".

A világjárvány ebben a kínai városban kezdődött.

Az FBI azt is hozzátette, hogy a pandémiát "a kínai kormány ellenőrzése alatt lévő egyik laboratóriumból kikerült vírus okozta".

Az amerikai hírszerző közösségen belül nincs egyetértés a járvány keletkezésének pontos okáról.

Más intézmények szerint az is lehetséges, hogy a vírus természetes úton került át állatokról az emberre. Tudósok három éve kutatják a koronavírus-világjárvány eredetét. 2021 elején a WHO küldöttsége Kínában járt, de Peking nemzetközi szakértők további útjához nem járult hozzá. A WHO több vizsgálatot is javasolt Kínában és máshol, de ezekre máig nem került sor.

Kína kategorikusan tagadja, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból került volna ki. A vírus eredetét a jövőbeli világjárványok lehetséges megakadályozása érdekében kell feltárni - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hozzátette: "a WHO a jövőben is azt kéri Kínától, hogy legyen átlátható az adatok megosztásában, végezze el a szükséges vizsgálatokat, és tegye közzé azok eredményeit".

Amíg ez meg nem történik, a vírus eredetével kapcsolatos valamennyi elmélet napirenden marad"

- mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.