2023. február 27., 13:19

Újabb amerikai kormányzati szerv állítja, laborszökevény volt az új típusú koronavírus

Pár nappal ezelőtt látott napvilágot az amerikai energiaügyi minisztérium nagyszabású vizsgálatának kiértékelése, amely arra a megállapításra jutott, hogy az újtípusú koronavírus szinte biztosan nem természetes úton, hanem egy laboratóriumból kiszabadulva terjedt el a bolygón.

labor vuhan
A vuhani víruskutató laboratórium kilométerekre található az elhíresült piactól. Kérdés csak az, ez sok vagy kevés?
Fotó: TASR/AP

Az amerikai Wall Street Journal azt állítja, a szerkesztőségük birtokába jutott szigorúan titkos, a Fehér Ház és a Kongresszus néhány meghatalmazott tagjának szánt dokumentum egyértelműen megerősíti a már a pandémia idején is felröppent pletykát, a COVID-19 járványt okozó vírust laborban hozták létre.

Az energiaügyi minisztérium egy 2021-es, de tavaly ősszel frissített vizsgálatában még nem mert egyértelműen állást foglalni (bár egy 2020 májusában kiadott belső dokumentumban már felvetették a lehetőséget), akkor csak "lehetségesnek" nevezték a laborszivárgás-elméletként emlegetett forgatókönyvet. A friss anyagban viszont már egyértelműen ez utóbbit támogatják, igaz, ahogy látni fogjuk, "kis bizonyossággal".

Mivel az energiaügyi tárca számos laboratórium gazdája szerte az Egyesült Államokban, a WSJ szerint új következtetéseik igen megalapozottnak tűnnek. Az amerikai kormány számos állami szervet, köztük minisztériumokat, hírszerzőügynökségeket és az FBI-t is megbízta azzal, készítsék el a maguk vizsgálatát a vírus eredetéről. Az amerikai hírszerzőközösség 18 különböző ügynökséget számlál, beleértve a külügynél, az energiaügynél és a pénzügyminisztériumnál működő szerveket is. Eddig összesen nyolc különböző ügynökség folytatott saját kutatást, beleértve a Nemzeti Hírszerzési Tanácsot is (ez utóbbi a hírszerző közösség és a politikai döntéshozók között tölt be egyfajta hídszerepet).

Eddig, a szövetségi nyomozókon kívül, senki nem merte azt állítani, hogy a vírus nagy valószínűséggel egy kínai laboratóriumból szabadult rá a világra. Négy másik kormányzati ügynökség még mindig úgy véli, természetes okokkal (ez a "klasszikus", állatól, vélhetően egy denevértől az emberig tartó út) is magyarázható a vírus megjelenése és szétterjedése, a CIA és egy meg nem nevezett ötödik kormányzati szerv viszont saját kutatásai alapján egyik elméletet sem tartotta kellően megalapozottnak ahhoz, hogy dönteni tudjanak. Míg az FBI "mérsékelt bizonyossággal" támogatja a laborszivárgás elméletét, az energiaügyi tárcánál megvalósult vizsgálat még inkább óvatos. A WSJ-nek nyilatkozó névtelen források "kis bizonyosságot" emlegetnek. (Itt fontos megjegyezni, hogy a már emlegetett négy másik ügynökség ehhez hasonlóan "kis bizonyossággal" támogatja a természetes terjedés elméletét.)

Az egyelőre nem derült ki, milyen vizsgálati eredmények vezettek oda, hogy az energiaügyi minisztérium revideálja nézeteit.

Annyit közöltek csak, a tárca vizsgálata az FBI és az ügynökség alá tartozó szakemberek munkájától függetlenül zajlott, különböző utakon jutottak ugyanarra a következtetésre. A WSJ-nek szivárogtató kormányközeli figurák ugyanakkor azt állítják, az energiaügyi tárca vizsgálata megerősítette az uralkodó konszenzust,

a járvány nem egy kínai biofegyver-program miatt szabadult rá a világra.

Arról is mélyen hallgat az amerikai kormány, az energiaügyi tárca milyen bizonyítékok alapján módosította korábbi állásfoglalását. A WSJ-nek nyilatkozók sem tudták, vagy legalábbis nem voltak hajlandóak elárulni, milyen újabb bizonyítékokkal gazdagodott a minisztérium. Csupán általánosságokra hivatkoztak: további kutatásokat, új hírszerzési információkat, eddig nem tanulmányozott szakirodalmat és külső szakértők bevonását emlegették.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem hajlandók

Vasárnap a CNN stúdiójában Jake Sullivan sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a Journal által kiszivárogtatott információkat. A nemzetbiztonsági főtanácsadó annyit mondott csupán, Biden elnök valóban több alkalommal is utasította a kormányzat különböző szerveit, találjanak magyarázatot a pandémia kialakulására.

Biden elnök külön kérte, hogy azok a nemzeti laboratóriumok, amelyek az Energiaügyi Minisztériumhoz tartoznak, vegyenek részt a vizsgálatban. Azért tette ezt, mert szeretne minden eszközt felhasználni, hogy kiderítsük, mi történt.

- nyilatkozta Sullivan, hozzátéve, "a hírszerző közösség tagjai különböző véleményen vannak, egy részük azt állítja, egyszerűen nincs elég információjuk".

Az eredeti hipotézis

Ha nagyon leegyszerűsítjük a kérdést, a laborszivárgás elméletét általában két alapvető ténnyel támasztják alá. Az egyik, hogy mind a mai napig nem sikerült megtalálni azt az állatfajt, amelyről a kórokozó közvetlenül átkerült az emberre. A másik, hogy a járvány "epicentrumában", Vuhanban számos biolabor működik, nem egy ráadásul különböző koronavírusokkal is végzett kutatásokat. Már 2018-ban megjelentek olyan dokumentumok (az amerikai és a kínai kormányzatban egyaránt!!!), melyek azt állították, az elégtelen biztonsági szabályok miatt fennáll a veszélye, hogy egy-egy kórokozó véletlenül kijut a vuhani laborokból. Azzal pedig, hogy Kína folyamatosan korlátozta a Vuhanban vizsgálódó WHO szakembereit, csak újabb alapot teremtett a pletykáknak (a WHO végül "igen valószínűtlennek" nevezte a laborszivárgás elméletét).

Más kérdés, hogy Vuhan környékén valóban rendkívüli a biológiai sokféleség, ráadásul a városban intenzíven kereskednek a befogott példányokkal, így nem kizárható, hogy az új típusú koronavírus valóban állatokban mutálódott és került át aztán emberre.

Egy másik, a laborelméletnek ellentmondó közvetett bizonyíték, hogy az amerikai hírszerzés mindmáig nem talált semmiféle bizonyítékok arra, hogy a kínai kormánynak lettek volna előzetes információi az új típusú koronavírus létezéséről.

Kína vs. Amerika

A kérdés kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a vizsgálat és az arról beszámoló WSJ-cikk időzítése mellett. Az orosz-ukrán háború miatt a szokottnál is feszültebb kínai-amerikai kapcsolatok miatt ugyanis nem csak tudományos, de aktuál-, sőt geopolitikai vetülete is van a problémának. 

Azzal, hogy Kína nem régiben az orosz-ukrán háború tárgyalásos megoldására tett javaslatot, tulajdonképpen egy, az elmúlt évtizedekben kizárólag az Egyesült Államok uralta terepre merészkedett.

Peking, Hszi Csin-ping elnök hatalomra kerülése óta különösen, igyekszik globális méretekben játszani, de ennyire direkt kihívást talán még sosem intézett az amerikai hegemónia ellen. Az elmúlt évtizedek úgy-ahogy lezárt konfliktusait rendre amerikai, vagy amerikaiak által irányított nemzetközi szervezetek közvetítésével sikerült rendezni. Az Egyesült Államok így nem engedheti meg magának, hogy egy olyan háborút, amelybe ennyire aktívan bekapcsolódott, egy globális kihívói státuszra törekvő ellenfél bábáskodása mellett zárjanak le. 

Függetlenül attól, mi okozta valójában a SARS-CoV-2 elterjedését, az Egyesült Államoknak jól jön, ha hiteltelenné teszi Kínát a nemzetközi közösség szemében.

Jól szemlélteti mindezt Alaszka állam republikánus szenátorának nyilatkozata. Dan Sullivan a kutatással kapcsolatban azt mondta az NBC-nek, hogy széleskörű kongresszusi vizsgálatokra van szükség, mert Kína

egy olyan ország, amely nem csinál gondot abból, hogy hazudjon a világnak!

A már korában említett, 2021. októberében nyilvánosságra hozott amerikai jelentés egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a koronavírus, ha laborból szökött is, biztosan nem egy kínai biofegyverprogram következménye. Arra ugyanakkor nem vállalkozott, hogy egyértelműsítse a járvány eredetét, a kérdést azzal intézték el, több bizonyítékra van szükség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.