cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 28., 14:26

Lengyelország a cseh határszakaszon is megerősítette az ellenőrzést

Lengyelország a cseh határszakaszon is intenzívebbé tette a közúti ellenőrzést, miután hasonló intézkedéseket vezetett be a lengyel-szlovák határok közelében - erősítette meg csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

migráció határellenőrzés
Német rendőr ellenőriz egy kisbuszt a német-lengyel határon.
Fotó: TASR/AP

A kormányszóvivő a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádióban megerősítette Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnökének szerda esti közlését.

A biztonsági ügyekért felelős kormánytagként elrendeltem, hogy a Szlovákiával és a Csehországgal közös határon kiemelt ellenőrzést vezessünk be

- fogalmazott Kaczynski.

Müller kifejtette:

egyebek között azt ellenőrzik, hogy buszokon és a határon átkelő nagyobb járműveken nem szállítanak-e a balkáni útvonalon Európába érkezőket.

Cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a határokat "sorompóval zárnák", vagyis visszaállítanák az állandó ellenőrzést a határátkelőkön.

A megerősített közúti ellenőrzést azért vezetik be, mert Németország nemrég jelezte aggodalmait amiatt, hogy a balkáni útvonalon növekszik a bevándorlás - magyarázta a szóvivő.

A növekvő migrációs nyomás oka Müller szerint az Európai Unió (EU) "hibás migrációs politikája", a bevándorlást serkentő "nyitott ajtók politikája". A megoldandó fő probléma az, "hogy valaki belép az EU területére, nem pedig az, hogy ezen belül mozog" - húzta alá.

Cáfolta, hogy az ellenőrzést a lengyel-német határon is bevezetnék.

Egyelőre erre nincs szükség

- tette hozzá. Hétfőn Müller lehetségesnek nevezte a lengyel-német határ ellenőrzését is az olaszországi migrációs útvonal miatt.

Elemezzük, hogy néz ki a Lampedusáról érkező bevándorlás

- fogalmazott Müller.

Nancy Faeser német belügyminiszter kedden jelezte, hogy

Berlin a határellenőrzés szigorítására készül az illegális belépések számának emelkedése miatt.

Elmondta, hogy megkezdik előkészíteni az átkelők állandó ellenőrzését az országhatár Lengyelországgal és Csehországgal közös szakaszán. Csütörtökön Faeser lengyel hivatali kollégájával, Mariusz Kaminskivel egyeztet a témáról.

Müller az interjúban emlékeztetett arra, hogy Lengyelország a fehérorosz határt is biztosítja az úgynevezett északi útvonalon Európába irányuló migráció miatt.
A fehérorosz határszakaszon Lengyelország riasztórendszerrel ellátott acélkerítést emelt, a lengyel határőrség közlései szerint szeptemberben ott csökkent a migrációs nyomás. Szeptember folyamán eddig több mint 900 határsértési kísérletet jegyeztek, míg augusztusban közel 2800, júliusban pedig mintegy 4000 esetről volt szó.

A szlovák és a cseh határ közelében az év eleje óta növekszik a feltartóztatott migránsok száma. A szlovák határszakaszon már mintegy 500, a cseh szakaszon több mint 100 illegális belépési kísérletet tartanak számon, míg tavaly az év azonos időszakában mintegy 70, illetve 50 eset volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.