2021. november 10., 12:52

Lengyel migránsválság: Putyin és Merkel aggodalmát fejezte ki a várható humanitárius következmények miatt

Telefonon tárgyalt a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzetről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár - közölte kedden a Kreml sajtószolgálat.

migránsválság
Fotó: TASR/AP

Az orosz fél tájékoztatása szerint a két vezető aggodalmát fejezte ki a migrációs válság humanitárius következményeivel kapcsolatban.

A német kezdeményezésre létrejött eszmecsere során

Putyin felajánlotta Merkelnek, hogy segít előmozdítani a Minszk és az uniós országok közötti közvetlen tárgyalásokat az ügyben.

Oroszország: Elfogadhatatlan, hogy Varsó Moszkvát okolja a lengyel határon kialakult helyzetért

Elfogadhatatlan és felelőtlenség, hogy a lengyel miniszterelnök Oroszországot vádolta meg a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetért - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Peszkov szerint a lengyel-fehérorosz határon humanitárius katasztrófa kialakulása fenyeget,

amivel kapcsolatban azzal vádolta meg  a nyugati vezetőket, hogy nem kívánják kinyilvánítani az európai értékek iránti elkötelezettségüket.

Elmondta, hogy az orosz és a fehérorosz elnök konzultált a helyzetről.

A Moszkvában tárgyaló Vlagyimir Makej fehérorosz külügyminiszter hangot adott álláspontjának, miszerint az EU a határmenti migrációs válság kiprovokálásával ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb közös szankciók bevezetésére.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.