2023. december 23., 16:13

Irán azonnali tűzszünetet sürget a Gázai övezetben

Irán ismételten azonnali tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben a szombaton Teheránban Palesztináról tartott nemzetközi konferencián.

izrael palesztina gázai övezet
Izraeli légicsapás a gázai övezetre 2023. novembern 21-én
Fotó: TASR/AP
A nemzetközi közösségnek szavatolnia kell a háború és a népirtás azonnali leállítását Gázában"

- hangsúlyozta Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő. Szavai szerint a túlnyomórészt muszlim országok képviselőinek részvételével zajló egynapos konferencia célja, hogy a nemzetközi figyelmet a palesztinok szenvedéseire irányítsa, valamint Izraelt és az Egyesült Államokat arra késztesse, hogy gondolják át a konfliktussal kapcsolatos stratégiájukat.

Irán a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta többször is támogatásáról biztosította a Hamászt, de hevesen tagadta közvetlen részvételét a konfliktusban.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője szombaton azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy támogatja a gázai konfliktusban elkövetett "izraeli háborús bűnöket és a palesztinokkal szembeni népirtást".

Ez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat emberi jogi követelései hazugok"

- jelentette ki az IRIB állami műsorszolgáltatónak.

Szombaton telefon megbeszélést folytatott Ebrahim Raiszi iráni és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Gázai övezetben történt legutóbbi eseményekről és a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok rendezéséről. Az iráni állami televízió szerint Raiszi közölte: Irán kész minden tőle telhetőt megtenni a palesztinokkal szembeni "népirtás" megállításért és segélyeket küldeni a palesztinoknak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.