2023. november 6., 18:55

Oroszország a Gázai övezetben megnövekedett terrorfenyegetésre figyelmeztet

Oroszország hétfőn a Gázai övezetben dúló harcok befejezésére szólította fel a feleket, és hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli tárgyalások folytatása elengedhetetlen egy nagyobb háború és a nagyobb fokú terrorveszély elkerülése érdekében.

Izraeli légi ellencsapás a Gázai övezetre
Izraeli légi ellencsapás a Gázai övezetre, illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Oroszország, amely kapcsolatban áll Iránnal, a Hamásszal, a jelentősebb arab országokkal, valamint a palesztinokkal és Izraellel is, többször is azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy tagadják az 1967-es határokon belüli független palesztin állam szükségességét.

Az orosz külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint "ma a legfontosabb az ellenségeskedés mielőbbi beszüntetése a Gázai övezetben.

Ellenkező esetben a radikalizálódás és a terrorista tevékenység fokozódásának kockázatával, valamint a konfliktus földrajzi kiterjedésének veszélyével kell szembenéznünk" - olvasható a közleményben.

Oroszország szerint elengedhetetlen a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet alapjain nyugvó palesztin egység.

Különösen szükségesnek tűnik a palesztinok közötti nemzeti egység biztosítása a Palesztin Felszabadítási Szervezet azon platformján, amely Izrael elismerését és a tárgyalásos megoldást irányozza elő

- olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

A világ nagyhatalmainak arra kellene törekedniük, hogy megakadályozzák a ciszjordániai területek betelepítését, valamint a jeruzsálemi szent helyek megszentségtelenítését

- tették hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.