2023. december 1., 08:52

Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be a Gázai övezetben

A Gázai övezetből kilőtt rakéta megsemmisítéséről számolt be péntek hajnalban, a tűzszünet lejárta előtt nem sokkal az izraeli hadsereg, miközben a Hamász iszlamista szervezethez közel álló hírügynökség fegyverropogásról és robbanásokról számolt be az övezet északi részén.

Izrael
Fotó: TASR/AP

A Gázai övezetből indított rakéta miatt Izraelben megszólaltak a szirénák, a tűzszünet múlt heti életbe lépése óta először.
A rakétát a hadsereg elmondása szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer semmisítette meg.

Egyelőre sem a Hamász palesztin szervezet, sem más nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Nem sokkal később a Hamászhoz köthető Sebab hírügynökség azt jelentette, hogy az övezet északi részében fegyverropogás és robbanások voltak hallhatóak péntek hajnalban, de további részleteket nem közöltek.

Izrael október 7-én indított háborút a Hamász palesztin terrorszervezet ellen a Gázai övezetben, miután a csoport fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak, betörtek a zsidó állam déli részébe, megöltek mintegy 1200 embert, megsebesítettek további mintegy háromezret, és nagyjából 240 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak.

A szembenálló felek között november 24-én lépett életbe fegyvernyugvás, melynek értelmében a Hamász túszokat enged el, Izrael pedig fogva tartott palesztinokat enged szabadon, valamint humanitárius segélyek érkezhettek az övezetbe.

A tűzszünetet már kétszer meghosszabbították, de jelen állás szerint péntek reggel lejár. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a héten úgy nyilatkozott, hogy a fegyvernyugvás lejártával Izrael meg fogja semmisíteni a Hamászt.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a hadsereg továbbra is kész a harcra, és bármelyik pillanatban kész arra, hogy újra lecsapjon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.