2021. július 31., 12:15

Irak nem tud közbelépni a litván–belarusz migránsválságba

Az iraki kormány pénteken közölte: nem tudja megakadályozni, hogy állampolgárai Belaruszba utazzanak, miután az iraki turisták legálisan beléphetnek a kelet-európai ország területére. Az iraki kormány azután adott ki nyilatkozatot az ügyben, hogy a balti államok elítélték, hogy az utóbbi hetekben irakiak ezrei lépnek be illegálisan Belaruszból Litvánia területére.

Lukasenko bosszúja?
Fotó: MTI
Valahol a litván-belarusz határon
Belarusz lehetővé teszi, hogy iraki turisták legálisan belépjenek a területére, az iraki állam pedig nem akadályozhatja meg, hogy állampolgárai legálisan utazzanak be egy országba"

– fogalmazott egy közleményben a nemzetbiztonsági tanács.

A kabinet alá tartozó szerv mindazonáltal annyit elismert, hogy

„egyes iraki turistákat megtévesztenek az illegális bevándorlással foglalkozó bűnszervezetek”, s közölte, hogy Irak „kész együttműködni a harcban a nemzetközi szervezett bűnözés” azon formája ellen, amelyet ezeknek a bűnszervezeteknek a tevékenysége képvisel.

Bagdad ugyanakkor visszautasította, hogy az Európai Unió bármiféle vizsgálatot végezzen azzal kapcsolatban, hogy Irak engedélyezte-e, hogy repülőjáratok szálljanak fel nemzetközi repülőtereiről, fedélzetükön illegális bevándorlókkal, vagy érintett volt-e bármilyen jogellenes cselekményben.

Szlovákia pénteken 85 ezer euró értékben humanitárius segélyt küldött Litvániának a növekvő mértékű illegális bevándorlás, valamint a koronavírus-járvány elleni fellépéshez. A segélyszállítmányban hálózsákok, lábtörlők, takarók, fűtőberendezések, sátrak, valamint világítóeszközök is vannak. A kommunikációs osztály szerint a segélyszállítmány szállítását akár 75 százalékban is az EU állhatja.

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) pénteken közölte, hogy a kialakult helyzet miatt további erőket küldött a határ litván oldalára, amely egyben az EU külső határa is. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán a Twitteren számolt be arról, hogy előző nap egyeztetett Fuád Huszein iraki külügyminiszterrel az ügyben.

 

A Kárpáthír hírportálon  korábban megjelent néhány interjú is azokkal az irakiakkal, akik Belaruszból indultak el Litvániába.
Bagdadból jöttünk egy utazási irodával. Minszkben 1400 dollárt adtam valakinek, hogy bevezessen az erdőbe, szerintem ott volt a határ. Megmutatták, merre menjek, aztán gyalogoltam”

– idézi fel egy iraki bevándorló, Musztafa.

1500 dollárt költöttem. Próbáltunk az erdőn átjutni, és egy mocsaras részre jutottunk, ahol a víz eddig ért, de átgázoltunk rajta”

– mutatja az Irakból érkezett Haidar.

Nehéz volt idáig eljutni. Vadállatokkal találkoztunk és sok minden mással. Azt hittem, hogy meg fogunk halni abban az erdőben. De hála istennek, aki lehetővé tette, hogy megérkezzünk ide. Azt láttam a médiában, hogy emberek érkeznek ide, ezért azt gondoltam, hogy nyitva áll a határ. Tettem egy próbát”

- mondja egy kameruni menekült.

Megosztás
Címkék