2023. május 27., 09:54

Felszáradt a sár. Fel! Támadunk!

Míg nálunk a jó idő a kertbe csábítja az embereket, az ukrajnai harcmezők felett kisütő nap azt jelzi, hamarosan kiszáradnak a földek. Lehet támadni!

ember esőkabátban
Nemcsak nálunk, Ukrajnában is szokatlalnul esős volt az elmúlt pár hét, ez a harcok menetét is befolyásolja
Fotó: Pexels

Ukrajnában a múlt hétvégén már 25 fokot mértek, így nemcsak a fák, hanem a tavaszi ellentámadással kapcsolatos várakozások is virágba borultak – írja helyszíni riportjában a Washington Post.

Ahogy itt Szlovákiában, Ukrajnában is rendkívül esős volt az utóbbi néhány hónap, ami sárossá, ragadóssá tette a talajt, mely így alkalmatlanná vált arra, hogy nehéz harcjárművek haladjanak rajta.

Ám a közelmúltban kialakult száraz időjárás miatt a körülmények szinte optimálisak a várva várt ellentámadáshoz, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök és mások úgy jellemeztek, mint egy esélyt arra, hogy megmutassák a nyugati támogatóknak, hogy Ukrajna képes visszavenni földjét.

A múlt évi nyári  ellentámadás idején is vegyes volt az ukrán kommunikáció, többször is állították, hogy az ellentámadás már zajlik, miközben a haditudósítók egy puskalövést sem hallottak. Ezt a kommunikációs manővert idén is megisméttlik. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója szerint ugyanis már lehet, hogy zajlik az offenzíva. A tanácsadó a Twitteren figyelmeztet, az ellentámadást nem úgy kell elképzelni, hogy Kijevben eldördül a startpisztoly, és akkor támadnak.

1. Ez nem egy „egyetlen esemény”, amely egy adott nap egy meghatározott órájában kezdődik a piros szalag ünnepélyes átvágásával.

2. Több tucat különböző akcióról van szó az orosz megszálló erők különböző irányú megsemmisítésére, amelyek tegnap már zajlottak, ma zajlanak és holnap is folytatódnak.

3. Az ellenséges logisztika intenzív megsemmisítése is ellentámadás.

Az olasz RAI tévécsatorna egy műsorában úgy fogalmazott, az ellentámadás már zajlik.

Az ukránok Zaporizzsja régióban, Melitopol környékén is lesik a barométert, innen nyílik ugyanis lehetőség szárazföldi támadásra a Krím ellen.

A tavaszi offenzíváról szóló pletykák hónapok óta húzódnak. Zelenszkij és más magas rangú tisztviselők, köztük katonai parancsnokok azt mondták, hogy további fegyverek, lőszerek és egyéb felszerelés  érkezésére várnak. Az ukrán csapatok kiképzésen is részt vettek az új, Nyugat által szállított harcjárművek és egyéb felszerelések használatára.

De még ha elegendő anyag is volt, az időjárás elemibb akadályt jelentett. Olyannyira, hogy Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ezt egyenesen a transzcendens szférába utalta, mondván: "Ez Isten akaratától, és az időjárási viszonyoktól függ" – a The Washington Postnak adott interjújában e hónap elején, az ellentámadásról szólva.

Azt a lap helyszíni tudósítója is megjegyzi, az agyagos talaj felszíne megtartja a vizet, így nemcsak lánctalpas, hanem hagyományos járművekkel is problémát okoz a haladás.

A lap megjegyzi, az időjárás kezdettől fogva jelentős szerepet játszott az ukrajnai háborúban.

A téli hónapok 2021 végén és 2022 elején szokatlanul enyhék voltak, ami miatt a sár a szokásosnál korábban olvadt fel. Ez egy korábbi sáros évszakhoz vezetett, amelynek során számos orosz tank és más nehézgépjármű rekedt a mezőkön, vagy haladásuk a burkolt utakra korlátozódott, ahol könnyű célpontok voltak az ukrán védők számára.

A melegedő időjárás más előnyökkel is jár, többek között jobb fatakarást biztosít a csapatoknak és a járműveknek, valamint több órányi fényt.

Ben Hodges, az Egyesült Államok európai erőinek korábbi parancsnoka kijelentette, hogy a szárazföldi körülmények minden bizonnyal az egyik olyan tényező, amelyet Ukrajna figyelembe fog venni az új támadó hadműveletek tervezése során. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, az időjárás kérdését nem lehet abszolutizálni, a tervezés során sok más szempontot is figyelembe kell venni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.