2022. január 26., 16:16

Fehérorosz válság: Varsó elutasította egy fehérorosz ellenzéki fórum alapítójának kiadatását Minszknek

Elutasította szerdán a varsói kerületi bíróság a NEXTA nevű fehérorosz Telegram-csatorna alapítója, Szcjapan Pucila kiadatására vonatkozó minszki kérelmet, mégpedig azzal az indokkal, hogy senkit sem lehet "nem létező igazságügynek" kiadni.

tüntetés Fehéroroszország
Fotó: TASR/AP

Fehéroroszország 2020 novemberében nyújtotta be a kiadatási kérelmet. Pucilát

a minszki hatóságok több bűnüggyel, köztük államellenes összeesküvés és tömeges zavargások szervezésével vádolták meg.

A varsói bíróság szerdán úgy döntött, hogy

a fehérorosz beadvány egyértelműen elutasítandó.

Az ítéletet azzal indokolták, hogy nem lehet egy személyt kiadni olyan igazságügyi rendszer szerveinek, amely nem is létezik, ráadásul olyan államnak, amely ténylegesen nem állam.

Aláhúzták:

az Európai Unió tagállamai szempontjából Fehéroroszországnak jelenleg nincs törvényes kormányzata.

Minszk csak azért kéri egy teljesen ártatlan állampolgár kiadatását, mert az illető a pszichopata diktátortól eltérő nézeteket vall

- fogalmaztak az indoklásban.

A Pucila által alapított NEXTA csatornát a fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőséges médiumnak nyilvánította.

A lengyelországi menedékjoggal rendelkező Pucila mellett a fehérorosz állambiztonsági bizottság (KGB) a csatorna korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset is a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte.

Prataszevics tavaly májusban kapott nemzetközi figyelmet, amikor a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A gép fedélzetén utazó Prataszevicset ezután letartóztatták.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.