2023. február 16., 19:45

Egymilliárd dollárnyi felajánlást kér az ENSZ a törökországi károsultak javára

Egymilliárd dolláros  nemzetközi adományozásra tett felhívást csütörtökön az ENSZ a február 6-i földrengés törökországi károsultjai javára, amelynek Törökországban  és Szíriában legkevesebb negyvenezer halálos áldozata volt - jelentette be csütörtökön a világszervezet főtitkára.

földrengés
Összedőlt házak a török határhoz közeli Haremben.
Fotó: TASR/AP

António Guterres közleményében rámutatott: ez az összeg, amellyel három hónapon át 5,2 millió embernek nyújtanak segítséget, lehetővé teszi a segélyszervezetek számára, hogy támogassák az ország történelmében az évszázad legpusztítóbb földrengése által sújtott Törökország kormányának erőfeszítéseit.

A főtitkár felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel határozottabban, és finanszírozza teljes egészében ezt a létfontosságú erőfeszítést, hogy kezelni lehessen korunk egyik legsúlyosabb természeti csapását.

"Törökország fogadta be a világon a legtöbb menekültet" - írta Guterres.

Mostantól itt az ideje, hogy a világ támogassa Törökország lakosságát, mint ahogyan más segélykérések esetén is tette"

- írta a főtitkár, hozzátéve, hogy

hatalmasak a szükségletek, az emberek szenvednek és nincs vesztegetni való idő".

Az ENSZ-főtitkár kedden megközelítőleg 400 millió dollárnyi (körülbelül 141 milliárd forint) felajánlást kért a földrengés szíriai áldozatainak megsegítésére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.