cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 23., 12:30

Egyiptomba érkezett az ENSZ főtitkára

Egyiptomba érkezett szombaton António Guterres ENSZ-főtitkár, aki a tervek szerint ellátogat a Sínai-félszigeten fekvő el-Arís városába, ahová a Gázának szánt nemzetközi segélyek nagy részét szállítják, egy ottani kórházba, továbbá a rafahi átkelő egyiptomi oldalára, a segélyek egyik beléptetési pontjára.

António Guterres
Archív felvétel
Fotó: flickr.com

Gáza 2,3 millió lakosának többsége jelenleg Rafah környékén talált menedéket. Bár a Gázai övezet északi részén rosszabbak a körülmények, a civilek helyzete az idő előrehaladtával az egész területen jelentősen romlik.


Mivel a muszlimok múlt hét elején kezdődött szent hónapja, a ramadán alatti fegyverszünettel kapcsolatos remények elhalványultak, és a gázai humanitárius helyzet egyre kétségbeejtőbb, az Egyesült Államok és más országok arra törekednek, hogy tengeri és légi útvonalakat használjanak a segélyszállítmányok eljuttatására.


A humanitárius ügynökségek szerint azonban a szükséges segélymennyiségnek csak mintegy egyötöde érkezett Gázába, ezért mindenképpen fel kell gyorsítani a közúton történő szállítást.


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta, hogy a gázai lakosságot éhínség fenyegeti. Hozzátette: a humanitárius segélyszállítmányok teljes körű, gyors, biztonságos és akadálytalan eljuttatásának biztosítására van szükség mind a szárazföldön, mind a légi és a tengeri folyosókon.
 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.