2022. július 14., 15:03

Biden nem zárta ki Irán megtámadását

Joe Biden amerikai elnök, ha kell, meg is támadná Iránt, hogy megakadályozza atomfegyverhez jutását, de először inkább tárgyalna velük.

joe biden nato-csucs
Fotó: TASR
Joe Biden a madridi NATO-csúcson

Az izraeli Channel 12 tévécsatornak híradója Biden izraeli útja előtt készített interjút az elnökkel, melyet azt követően adtak le, hogy megérkezett a zsidó államba.

Arra a kérdésre, hogy az USA akár erőszak alkalmazása árán is leállítaná-e az iráni atomprogramot, Biden azt felelte: végső megoldásként igen.

Az Egyesült Államok első embere szerint óriási hiba volt Donald Trum elnök részéről, hogy 2015-ben felmondta, az iráni atompaktumot. A jelenlegi Iránnál sokkal veszélyesebb egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán – vélekedett az államfő.

Szakértől szerint az amerikai szankciók után Irán felpörgette az atomprogramját, és olyan szintre növelte az urándúsítást, hogy a bombagyártás küszöbén áll.

Most közelebb vannak az atomfegyverhez, mint korábban"

– mondta Biden.

Korábban az USA és Izrael között volt egy egyezség arról, hogy a zsidó állam nem lép fel egyedül Irán nukleáris létesítményeivel szemben. Biden nem akart válaszolni arra, hogy ez az egyezség az új kormányfővel is érvényben van-e?

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.