2021. november 10., 13:49

Babiš mentelmi jogának felfüggesztését kéri a cseh államügyészség

Andrej Babiš távozó kormányfő, parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte az alsóháztól a cseh államügyészség - jelentette be szerdán Aleš Cimbala, a prágai államügyészség szóvivője.

Andrej Babiš
Fotó: TASR/Ap

Jaroslav Šaroch államügyész szerint erre azért van szükség, hogy

az úgynevezett Gólyafészek-ügyben folytatódhasson a büntetőeljárás Andrej Babiš ellen.

A parlamenti alsóház legutóbb 2018 januárjában függesztette fel Babiš mentelmi jogát,

lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, mert a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal.

Ez az intézkedés azonban a parlamenti ciklus befejeztével érvényét vesztette, miután az október 8-9-i parlamenti választásokon Babišt újra képviselőnek választották, így

újra mentességet is kapott, és ez új döntésig lehetetlenné teszi az ellene folyó büntetőeljárás folytatását.

A Babiš vezette ANO mozgalom a választásokon a második helyre szorult, s jelenleg a győztes Spolu és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN szövetség készül közösen kormányt alakítani, hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést.

Az ügyészség újabb indítványa is a Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyéhez kapcsolódik, amelynek építésekor 2007-ben és 2008-ban az akkori építtető cég tulajdonosa állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás európai uniós támogatáshoz. Az összeget azóta visszafizették az államkasszába. A Gólyafészek ügye ennek ellenére évek óta húzódó belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építésekor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került,

és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra.

Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.

Andrej Babiš tendenciózusnak és politikai célzatúnak tekinti az ügyet, amely állítása szerint az ő lejáratására és a politikai életből történő eltávolítására szolgál. A Gólyafészek-ügyben eredetileg 11 személy ellen folyt büntetőeljárás, de mára az egyedüli gyanúsított Andrej Babiš maradt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.