2023. április 19., 11:22

Az utóbbi tíz év legrosszabb osztályzatát kapta a cseh kormány a lakosaitól

Az utóbbi tíz év legrosszabb osztályzatát kapta Csehországban a jelenlegi kormány a lakosságtól a szerdán közzétett legfrissebb országos közvélemény-kutatásban.

Petr Fiala
Petr Fiala
Fotó: TASR/AP

A CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet január közepétől március közepéig készített országos felmérése szerint - amelyet a CTK hírügynökség ismertetett - a csehek többsége elégedetlen Petr Fiala kormányának programjával, tevékenységével, összetételével és magával a miniszterelnökkel is. Hasonlóan negatív értékelést kapott a kormány kommunikációja is a közvéleménnyel.

Legutóbb 2013 februárjában Petr Nečas kormányát értékelték ilyen rosszul a csehek. Az a kormány 2013 közepén súlyos válságba került, és a kabinet székhelyén tartott rendőrségi razzia után benyújtotta lemondását.

A Nečas-kormányt követő, Jirí Rusnok vezette ügyvezető kabinet, majd Bohuslav Sobotka szociáldemokrata többségű kormánya, illetve Andrej Babis két kormánya egyaránt jobb értékelést kapott a lakosság részéről, mint a tavaly januárban beiktatott, Petr Fiala vezette ötpárti koalíciós kormány.

A Fiala-kabinet személyi összetételével a megkérdezettek 24 százaléka elégedett csak, míg az elégedetlenek aránya 71 százalék.

A miniszterelnök munkáját a lakosság 32 százaléka minősítette pozitívan, 64 százalék pedig negatívan. A kormány másfél éves munkájával a megkérdezettek 69 százaléka elégedetlen, s csak 27 százalék elégedett.

A kormány programját 30 százalék minősítette jónak, míg 59 százalék rossznak.

A kormány közvéleménnyel fenntartott kommunikációjával az emberek 66 százaléka elégedetlen, és 33 százalék elégedett.

Az Andrej Babiš koalíciós (ANO és a CSSD) kormányának utolsó hónapjaiban készített felmérés eredményeivel összevetve az új kormány munkájával elégedetlenek aránya átlagban 15 százalékkal nőtt. A két felmérésben csak a miniszterelnökök értékelése közelít egymáshoz.

Az ANO elnökével, Andrej Babišsal 2021 nyarán a megkérdezettek 62 százaléka volt elégedetlen, Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének a tevékenységével pedig 64 százalék.

A CVVM értékelése szerint a Petr Fiala vezette koalíciós kormány elutasítottsága egyre növekszik, amit az utóbbi hónapok több tízezres prágai tüntetései is jól mutatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.