2023. március 3., 11:39

Az Ericsson 206 millió dolláros büntetést fizet korrupciós ügyei miatt

A távközlési berendezéseket gyártó svéd Ericsson elismerte bűnösségét egy korrupciós ügyben, és 206 millió dolláros büntetést fizet a megállapodás keretében - közölte az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma pénteken.

Tudták, hogy nem szabad, de csinálták
Fotó: Facebook

Az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint az Ericsson megsértette azt az amerikai törvényt, amely tiltja, hogy vállalatok külföldieknek pénzt, vagy bármilyen értéket adjanak annak érdekében, hogy üzleti lehetőségekhez jussanak. A svéd távközlési vállalatot többek között vesztegetéssel és a könyvelés meghamisításával vádolták meg a világ számos országában.

A bírósági dokumentumok szerint az Ericsson 2000-től egészen 2016-ig meghamisította a könyvelési adatokat és tanácsadókon és alvállalkozókon keresztül kormányzati tisztviselőket vesztegetett meg Dzsibutiban, Kínában, Vietnámban, Indonéziában és Kuvaitban.
A vádalku szerint, amelyet még a bíróságnak el kell fogadnia, az Ericsson beismerte bűnösségét a korrupciós összeesküvésben és a törvény könyvelési adatokra vonatkozó tételeinek megsértésében.

Az Ericssonnak mindezek mellett 2024 júniusáig próbaidőt is le kell töltenie, és még egy éven át alá kell vetnie magát független megfigyelésnek.

A vállalat nemrég jelentette be, hogy 1400 fős létszámleépítést tervez Svédországban, emellett az utolsó negyedéves nyeresége 39 százalékkal, a tavalyi profitja pedig 17 százalékkal esett.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.