cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 7., 12:46

Az ENSZ vizsgálja a koszovói helyzetet

A koszovói helyzet lesz a témája az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtöki ülésének, amelyet Szerbia kérésére hívtak össze - közölte Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerdán a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

koszovó
Képünk illusztráció.
Fotó: Twitter

Belgrád azt követően kezdeményezte az ENSZ BT ülését, hogy Pristina február elsejétől megtiltotta a szerb dinár használatát Koszovó területén, holott az ország északi, többségében szerbek lakta részén ezt a fizetőeszközt használják. Szerbia szerint

a pristinai döntés nehéz helyzetbe hozta az ott élő szerb kisebbséget, amely dinárban kapta eddig a fizetését, nyugdíját, illetve a szociális támogatásait, emellett veszélybe került a helyi szerb intézményrendszer, például az iskolák és az egészségügyi intézmények támogatása is.
Ivica Dacic közölte, hogy Szerbia hétfőn adta át a rendkívüli ülés összehívására vonatkozó kérelmet.

Azóta számos diplomáciai játszma tanúi lehettünk, (...) mert egyes országok azt szerették volna elérni, hogy csak zárt ülést tartsanak, és semmilyen ott elhangzó információ ne kerüljön nyilvánosságra, hogy ne tudja meg a világ, mi folyik Koszovóban, és erről továbbra is hamis híreket jelentethessenek meg a nemzetközi médiában

- mondta.

A szerb külügyminiszter azt is közölte, hogy Szerbiát személyesen Aleksandar Vučič köztársasági elnök fogja képviselni, aki mindenre kiterjedően mutatja majd be a koszovói szerb kisebbség nehéz helyzetét. Hozzátette:

a dinár betiltásával a pristinai vezetés ugyanazt akarja elérni, mint a többi, a helyi szerbekre nézve negatív intézkedéssel.

A végső cél a szerbek elűzése Koszovóból, illetve olyan légkör megteremtése, amelyben ők maguk döntenek úgy, hogy a továbbiakban lehetetlen megmaradniuk Koszovóban

- mondta.

A koszovói nemzeti bank január elején jelentette be, hogy februártól kizárólag euróval lehet fizetni Koszovó egész területén, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható.

A lépés felháborodást keltett a helyi szerbek körében, és Belgrád is reagált, mivel a hivatalos adatok szerint a koszovói szerb lakosság mintegy fele kapja nyugdíját, fizetését vagy a szociális támogatást a szerb költségvetésből dinárban.

Amennyiben a jövőben csak euróban fizethetnek Koszovó területén, az a pénzváltás során veszteséget jelentene nekik.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország a központi bank lépésének elhalasztását kérte annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a további feszültségek. A pristinai vezetés ezért úgy döntött, hogy fokozatosan vezeti ki a szerb dinárt, hogy minden koszovói szerbnek legyen ideje euró alapú számlát nyitni.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.