cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 9., 18:40

A szerb elnök emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta Koszovót az ENSZ-ben

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta Koszovót Szerbia elnöke csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, amiért Pristina be akarja tiltani a szerb dinár használatát a pénzforgalomban.

Fotó: TASR/AP

A koszovói miniszterelnök védelmébe vette a döntést.

A dinár használatának betiltása "csak egy újabb elem a szerb lakosság elleni rendszeres és széles körű üldözések és támadások sorozatában. Röviden szólva emberiesség elleni bűncselekmény" - mondta Aleksandar Vučič.

Belgrád azzal vádolja Koszovót, hogy meg akarja fosztani a koszovói szerbeket a fizetésüktől és nyugdíjuktól, melyet Szerbia évek óta dinárban és általában készpénzben fizet nekik.

A végső cél (...) elviselhetetlen életkörülmények teremtése és a szerbek elűzése a területről

- állította Vučič, azzal vádolva Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy "a szerbek üldözésének élére állt".

Hazugság az a beállítás, hogy Koszovó etnikai tisztogatási vagy üldözési kampányt folytat a szerb közösség ellen

- közölte Kurti.

Hozzátette: "Belgrád nem finanszírozhat koszovói bűnözőket és terroristákat vég nélkül a be nem jelentett és szabályozatlan pénzmozgások révén, amelyek szabadon és illegálisan jutnak be országunkba."

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felszólította Szerbiát és Koszovót, hogy "tartózkodjanak a nem egyeztetett akcióktól vagy az eszkalációtól", és hangsúlyozta, hogy Washington aggodalmát fejezte ki a dinárral kapcsolatos döntés miatt. Egyben az új szabályok bevezetésének elhalasztására szólított fel, amíg kielégítő eljárások nem születnek, és az érintett lakosságot kellőképpen nem tájékoztatják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.