2022. május 4., 16:29

A horvátok belső politikai feszültsége miatt bukhat meg a svéd és finn NATO-tagság?

Horvátország vétózhatja meg Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Ezt a horvát miniszterelnök, Zoran Milanović jelentette ki kedden.

Zoran Milanovic
Fotó: Zoran Milanovic facebook oldal

Milanović közölte, amíg nem oldódik meg a bosznia-hercegovinai választási törvény reformja, addig mindent megtesz annak érdekében, hogy Svédország és Finnország ne legyen NATO-tag.

A dolog azért is érdekes,

mert a horvát államfőt orosz barát politikával vádolja a horvát kormány.

A horvát kormányfő, Andrej Plenković szerint Milanović visszaél a a boszniai horvátok helyzetével.

A horvát államfő azonban cáfolja, hogy az oroszok oldalán állna és nyíltan agresszornak nevezi őket. Milanovićnak elsősorban azzal van problémája, hogy

a horvát kormány a bosznia-hercegovinai horvát közösség érdekei ellen dolgozik.

Olyan kijelentéseket is tett, hogy ha politikailag bele is bukik, akkor is megvédi boszniai horvát kisebbséget.

Horvátországban az államfő és a kormányfő között már régóta elmérgesedett a viszony. Ez a kapcsolat olyan szintre süllyedt, hogy nem is beszélnek egymással a felek.

Az összefüggések megértéséhez hozzátartozik, hogy Bosznia-Hercegovinát kettéosztották a délszláv háborút követő 1992-1995-ös daytoni békeszerződés következtében.  Az országot a szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra osztották.

Az országban a nemzetiségi viszonyok nem a legjobbak, hiszen a horvát kisebbség úgy érzi, nincsenek kellőképpen biztosítva a jogaik. A horvát kisebbség szerint nem arányos a választási rendszer, ezért szeretnék azt megváltoztatni. A horvát államfő, Zoran Milanović pedig ebben akar nekik segíteni.

Ez okoz konfliktust a jelenlegi horvát kormány és az államfő között.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.