2022. augusztus 20., 10:39

A Duna alacsony vízszintje újra felszínre hozta, amit a mély rejt

Az elmúlt évek legnagyobb szárazsága Európában a Duna vízszintjét is rekord alacsony szintre szorította. A szerbiai Prahovo városától nem messze több tucat második világháborús német hadihajó roncsai bukkantak elő a mélyből.

hajóroncs Vámosszabadinál
A felszínre került második világháborús hajóroncs Vámosszabadinál
Fotó: TASR/AP

A hajók a náci Németország fekete-tengeri flottájának részét képezték, amely 1944-ben több száz másik hajóval együtt elsüllyesztette azokat a szovjet hadsereg előli visszavonulás során. Sok közülük alacsony vízálláskor azóta is akadályozza a hajózást. Szerbiában a hatóságok kotráshoz folyamodtak, hogy a vízi út járható legyen.

A bolgár és román határhoz közeli Prahovónál azonban néhány roncs a 180 méteres szélességről mindössze 100 méterre szűkíti a Duna eme részének hajózható szakaszát.

A több mint 20 itt lévő hajóroncs még mindig tele van több tonna második világháborús lőszerrel és robbanóanyaggal. A nem megfelelő kezelés veszélyt jelent a vízi közlekedésre.

A német flotta hatalmas ökológiai katasztrófát hagyott maga után, amely fenyeget bennünket, prahovóiakat”

– mondja a 74 éves Velimir Trajilovič, a német hajókról szóló könyv szerzője. A folyó túlpartján a romániai helyi halászok is veszélyben vannak.

A szerb kormány márciusban közbeszerzési pályázatot írt ki a roncsok elszállítására, valamint a lőszerek és robbanóanyagok ártalmatlanítására. A teljes művelet költségeit 29 millió euróra becsülték.

A Duna alacsony vízállása Vámosszabadinál is felszínre hozta az ott elsüllyedt második világháborús hajó roncsát.

A budapesti ELTE kutatói arra figyelmeztettek, hogy Magyarországot rendszeres aszályok fenyegetik, hacsak nem tesznek lépéseket. az éghajlatváltozás megállítása érdekében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.