cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. november 19., 16:53

Hazai pop-art a Gallery Novában – KÉPEKKEL

A héten tartották a Csallóközi Népművelési Központ kiállítótermében Rácz René önálló kiállításának megnyitóját. A tárlat december 6-ig látogatható.

racz-rene-kiallitasa-05
Galéria
+16 kép a galériában
Rácz René kiállítása
Fotó: Lacza Gergely

Felvezetésképpen és a kiállításmegnyitó zárásaként a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola Mille Fiori kamarazenekara játszott fuvolára hangszerelt darabokat, az utolsó a kiállításhoz igazodva egy könnyűzenei feldolgozás volt, nevezetesen a Survivor zenekar Eye Of The Tiger című közismert szerzeménye.

racz-rene-kiallitasa-15
Rácz René kiállítása
Fotó:  Lacza Gergely

Az alkotót és munkáit az intézmény igazgatónője, Jana Svetlovská méltatta. Kiemelte, hogy René kisebb költői túlzással szinte a népművelési központban nőtt fel, szüleivel együtt, akik 30 évet dolgoztak itt. René figyelte a kiállításokat, a képeket, fényképeket, katalógusokat és képzőművészeti táborokban vett részt. Minden, ami a festészettel és rajzolással kapcsolatos, belérögzült. Apja, Rácz László elismert és professzionális képzőművész lett és tagja volt a Szlovák Képzőművészeti Szövetségnek. A képeit nemcsak Szlovákiában, hanem külföldön is bemutatták.

racz-rene-kiallitasa-13
Jana Svetlovská
Fotó:  Rácz René kiállítása

Apja már kis korában felfedezte René tehetségét, ezért korosztályos versenyekre nevezte be, ahol kiemelkedő eredményeket és elismeréseket ért el. A kezdeti sikerek után azonban elhallgatott, ugyanis sorra vesztette el szeretteit, ami megrendítette és az alkotói munkájára is kihatott. Mivel Dunaszerdahelyen és környékén sokan ismerik, így emberként nem kell őt bemutatni a helyieknek, művészként viszont annál inkább, hiszen mint művész, az említett okok miatt hosszú éveken keresztül hallgatásba burkolódzott. Sok-sok idő után kezdett újra festeni, de már hobbi szinten.

racz-rene-kiallitasa-16
Rácz René kiállítása
Fotó:  Lacza Gergely
Ebben az évben fedeztük fel az alkotásait az interneten és nem hittünk a szemünknek. Tényleg? Komolyan?”

– döbbent rá az igazgatónő és kollégái arra, hogy René hihetetlen tehetséggel egy új, saját világot épített fel. Idén elsőként a körzeti Képzőművészeti Spektrumon ismerték el alkotásait díjakkal. René sok portrét készít, amelyeken kiemeli a szem, az arc vonásait és mindent, ami a női jelleget domborítja ki. René munkái kivételesen gazdagok színekben, energiával töltöttek, vidámságot és boldogságot sugallnak a pop-art legjobb alkotásainak szellemében. Többet sugároznak magukból az alkotások, mint amennyit róluk mondani lehet. Ezekből mindenki annyit visz haza, amennyit elbír, fogalmazott Jana Svetlovská.

racz-rene-kiallitasa-09
Rácz René kiállítása
Fotó:  Lacza Gergely
racz-rene-kiallitasa-01
Galéria
+16 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.