2023. október 6., 13:15

Dunaszerdahelyre érkezett a XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon vándorkiállítása - KÉPEKKEL

Szerdán nyitották meg a Csallóközi Népművelési Központ Nova Galériájában a XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon kiállítását. A kiállításra öt felnőtt és három ifjúsági kategóriában összesen 10 országból 184 pályázó 1771 alkotása érkezett, melyeket háromtagú szakmai zsűri értékelt.

xxiii.-nemzetkozi-magyar-fotoszalon-14
Galéria
+20 kép a galériában
XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon
Fotó: Lacza Gergely

A megnyitón a helyi művészeti alapiskola tanára Bazsó Horváth Zsuzsanna és tanítványa, Miške Sofia játszott fuvolán, majd Dagmar Madarásová, a kiállítás kurátora köszöntötte a jelenlévőket.

xxiii.-nemzetkozi-magyar-fotoszalon-12
XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon
Fotó:  Lacza Gergely
Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke beszédében elmondta, hogy idén az általános színes monokróm kategória mellett szerepelt a Himnusz kategóriája is, mivel Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én fejezte be nemzeti imánk megírását.

Harmadikként a magyar közmondások kategóriája szerepelt, ezenkívül az állatok és természetes környezetük illetve az archaikus eljárással készült képek kategóriája szerepelt a kiírásban, mely utóbbinak kötött témája volt, nevezetesen Madách Imre drámája, Az ember tragédiája, mivel szintén idén ünnepeljük neves írónk 200. születésnapját.

nagy-tivadar
Nagy Tivadar
Fotó:  Lacza Gergely
Az idei fotószalonra az Egyesült Királyságból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Romániából, Szerbiából, Montenegróból, Szlovéniából és természetesen Szlovákiából valamint Magyarországról is érkeztek nevezések. A háromtagú szakmai zsűri, név szerint A. Fehér Luca és Both Gyula fotóművészek, továbbá dr. Sándor Károly Áron képző- és fotóművész 320 fényképet tartott kiállításra alkalmasnak, ebben 13 felvidéki alkotó 27 munkája szerepel.

A dunaszerdahelyi galéria falain ezekből a fotográfiákból egy 45 képből álló válogatást láthatunk.

xxiii.-nemzetkozi-magyar-fotoszalon-04
XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon
Fotó:  Lacza Gergely

A fotószalon dunaszerdahelyi kiértékelése után még több helyen lesz látható a vándorkiállítás a Felvidéken: Komáromban a Csemadok Galériában, Léván a Reviczky Házban, Naszvadon a Városi Művelődési Központban, Párkányban a Barta Gyula Galériában, Füleken a városi galériában és Perbetén a helyi művelődési központban. Ezenkívül a képek megtekinthetőek lesznek Magyarország több kiállítótermében.

xxiii.-nemzetkozi-magyar-fotoszalon-08
XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon
Fotó:  Lacza Gergely

Az idei év ismét sikeres volt a felvidéki fotóművészek számára, ugyanis a hazai alkotók két aranyérmet, ezenkívül egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek és három elismerő oklevelet kaptak.

A felvidéki régió művészei közül Bátky Tamás az általános színes monokróm kategóriában szerzett első helyet, a magyar közmondások kategóriában pedig elismerő oklevéllel jutalmazták alkotását. Varga Tibor szintén aranyérmes lett az archaikus eljárással készített képek kategóriájában.

Toldi Zoran ezüstérmet és bronzérmet szerzett, az ifjúsági kategóriában Erdélyi Esztert ezüstérmmel, Pinke Kornélt pedig elismerő oklevéllel díjazták. A legjobb alkotó díját az összpontszámok alapján szintén Toldi Zoran érdemelte ki.

batky-tamas-es-nagy-tivadar2
Bátky Tamás és Nagy Tivadar
Fotó:  Lacza Gergely

Ezeken kívül a következő felvidéki alkotók fényképeit válogatták be a kiállítás művei közé: Holop Ferenc, Prezmeczky Péter, Jakab Ferenc, Halász Gizka, Mészáros Lajos. Az ifjúsági kategóriákban a felsoroltakon kívül a felvidékiek közül Molnár Dominik, Újhelyi Dóra, Jakab András Gergely és Bálint Máté alkotásai szerepeltek a kiállításon.

xxiii.-nemzetkozi-magyar-fotoszalon-06
XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon
Fotó:  Lacza Gergely
a-dijak
Galéria
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.