2023. augusztus 19., 10:41

Ford Kuga 1.5 EcoBoost Trendy Titanium: Akciómodell, szenzációs áron

A bevezetőben egy kérés: Mutassanak nekem egy autómodellt a hazai piacon, amely – a motorok, a váltók és a szereltség kombinációjában – összesen 40 kivitelben kapható! Három-négy internetes szűrés után eljutnak odáig, hogy van ilyen, éspedig az új generációs Ford Kuga.

Kuga
Galéria
+25 kép a galériában
Fotó: Vas Gyula

Harminchárom standard típusát ugyanis jelenleg a 7 verzióból álló Trendy akciós család egészíti ki.

A népes família motorjai között benzinesek, dízelek és konnektoros hibridek egyaránt találhatók, és ami külön említést érdemel: 29 290 eurós induló listaáron!

Az elképesztően gazdag kínálatból mi a Trendy család alaptípusát kaptuk meg tesztelésre, 1,5 literes EcoBoost benzinmotorral, hatfokozatú kézi váltóval és fronthajtással. Ennek akciós ára a teszt írásakor 27 490 euró volt…

Alaktan

Tömören és velősen: az új Kuga ebben az akciós kivitelben is szép külsejű autó. Nem akarja überelni a Toyota C-HR futurizmusát, de sokkal kevésbé bakancsos, mint például a Škoda Karoq.

Ha már párhuzamot keresünk, leginkább a Honda CR-V-nél találhatjuk meg: kupésan ívelt hátsó karosszériaoszlop, az oldalüvegezés szélesedő krómkerete.

A szélvédő (mármint a hátsó) viszont itt jóval csapottabb, és a fölötte kinyúló tetőspoiler is monumentálisabb. A frontrészre pedig talán az „egészségesen konzervatív” jelző illik leginkább: széles, de nem hivalkodó hűtőmaszk, klasszikus szabású fényszórók, a kötelező modernizmust pedig a pengeéles keretű, mély öblökbe telepített ködfényszórók viszik az összképbe. 

Kuga
Fotó:  Vas Gyula
A beltérre

…is a „klasszikus” jelző illik a legjobban. Ennek ékes példája a nyomógombos/tekerentyűs klímapult, vagy a rádió hasonló kezelőszervei. A korszerűbb trendeket pedig a számtalan megjelenítési lehetőséget kínáló digitális műszerfal képviseli, ami részben a 12,3 hüvelykes központi kijelzőről is elmondható (navigációs térkép, tolatókamera stb.) Grafikája viszont eléggé spártai. Vezetéstámogató rendszerekkel sincs túltömve a legolcsóbb akciómodell: nincs például holttérfigyelő, sem adaptív tempomat, de kettős funkciója (sebességtartás/-korlátozás) részben pótolja ezt a hiányt. Ütközés-előrelejző viszont van, beleértve a kerékpárosok érzékelését is.

A légkondi már ezen a szinten is kétzónás automata, USB-csatlakozóból elöl/hátul 2+1 található az autóban.

A kényelmes elülső ülések kézzel állíthatók, a hátsók is kellően tágasak, de hiányzik a kihajtható középső kartámla. A csomagtér 612 literes alapmérete nagyon jó érték, bővítésekor viszont jókora fenékküszöb rontja a kihasználhatóságát.

Kuga
Fotó:  Vas Gyula
Az országúton

Alapszereltségű tesztautónkat a kínálatban alapmotorként szereplő 1.5 EcoBoost benzines turbómotor hajtotta, hatgangos kézi váltóval és fronthajtással kombinálva. Háromhengeres aggregátról van szó, variabilis befecskendezési technikával, ami igen jótékony hatással van a fogyasztásra. Ékes bizonyíték erre tesztünk 6,9 literes átlaga, de Eco módban voltak útszakaszok, amelyet 6,2 literrel teljesítettünk. (A menetmód-választó egyébként 5 rezsimet – Eco, Normal, Sport, jeges út, homokos terep) kínál a sofőrnek, amelyek gombnyomással kapcsolhatók.) Ami pedig a hatgangos kézi váltót illeti, jót és rosszat egyaránt mondhatunk róla. Kezdjük a jóval: fokozatainak beosztása telitalálat, és nagyban hozzájárul az autó kedvező fogyasztásához.

Hátránya pedig a nehézkes kapcsolás, amit egy Mustangnál talán megbocsátanánk, de itt eléggé diszkomfortos, és rontja a vezetési élményt.

S hogy ennek, plusz a korábban felsorolt hiányosságok ellenére mégis pozitív minősítéssel zárhatjuk ezt a tesztet, annak oka rendkívül egyszerű. Jelesül az autó 27 490 eurós akciós ára…

Kuga
Fotó:  Vas Gyula
Kuga
Galéria
+25 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.