2023. október 21., 10:39

A Fiat Doblò Combi, amelynek három köbméter maximális a rakodókapacitása

Ez az autó annak idején, tisztán olasz védjeggyel „elefánszállítóként” hirdette magát, és tényleg a legnagyobb volt a kisfurgonok kategóriájában.

Doblo
Galéria
+22 kép a galériában
Fotó: Vas Gyula

Új generációja viszont már a PSA-Citroën és a Fiat-Chrysler társulat összeolvadásával létrejött Stellantis csoport terméke, és ezzel szépen belesimult a konszern egyéb hasonló járműveinek sorába.

A nemrég frissített családból az ötszemélyes kombi verziót kaptuk meg tesztelésre, amely a hátsó ülések mögé fixen beépített térelválasztó rácsnak köszöngetően N1-es kategóriájú, magyarán haszonjármű volt.

Doblo
Fotó:  Vas Gyula
Alaktan

Ez az autókategória formailag nem sok variálnivalót kínál: adott a hatalmas oldalfelület (tolóajtókkal), a csaknem függőleges hátsó fal és az átlagemberét meghaladó magasság. A dizájnőrök csupán a maszkkal, a műanyag betétekkel, esetleg a hátsó lámpákkal játszadozhatnak el a frissítések során. A Doblónál például elöl kb. a háromszorosára növelték a plasztikfelületet, felrakták föléje az új márkaemblémát, a fényszórókat pedig egy mutatós híddal kötötték össze.

Az oldalsó műanyag betétek is monumentálisabbak, hátul pedig az elődénél pengésebb szabású és gazdagabb belső tagolású lámpákat találunk.

Nagyjából ennyi, amit ebben a fejezetben elmondhattunk; legfeljebb azt tehetnénk még hozzá, hogy tetősínek is vannak a verdán, amelyek maximális teherbírása 100 kilogramm.

Doblo
Fotó:  Vas Gyula
Belvilág

Itt is minden az ilyen autókra jellemző praktikumot szolgálja. Az utastérrel kezdve: hármas kesztyűtartó, csukható boksz a műszerblokk felett, ablaktól ablakig nyúló polc a szélvédő mögött. Az ülések közül a jobb első és a három hátsó lefektethető; a kofferrel együtt ekkor jön létre a maximális 3 köbméteres rakodókapacitás. Maga a koffer pedig 3 elrendezési lehetőséget kínál: a masszív, teherbíró kalaptartó kétféle elhelyezését, illetve azt eltávolítva a plafonig történő pakolhatóságot (1355 l, lásd a megfelelő ábrákat). Mindezt a jármű teljes szélességében nyíló hátsó ajtón keresztül. Ami az egyebeket illeti: az elülső és a hátsó ülések kényelme a legnagyobb jóindulattal is csak átlagosnak nevezhető, hátul viszont – némi kárpótlásként – „repülőasztalkákat” is használhatnak az ott utazók.

Ami pedig a biztonsági/vezetéstámogató rendszereket és komfortholmikat illeti: sávtartó automatika, táblafelismerő rendszer, kétfunkciós tempomat, koccanásgátló, hátsó parkolóradar, egyzónás kézi légkondi, Apple CarPlay és Android Auto telefontámogatás.

A kétzónás automata klíma, az elülső/oldalsó parkolóradar, a tolatókamera, a holttérfigyelő és a 230 V-os konnektor már különböző csomagokból összekombinált feláras cuccként került az autóba.

Doblo
Fotó:  Vas Gyula
Az országúton

Az új Doblò Combi 3 motorral (1.2 PureTech, 110 LE – 1,5 Blue HDi, 102 vagy 130 LE) kapható a hazai piacon. Tesztautónk az erősebbik dízel mozgatta, hatfokozatú kézi váltóval kombinálva (ehhez a motorhoz egyébként nyolcgangos automata is kérhető). Nyilvánvaló, hogy ez a hajtáslánc semmiféle virtuskodást nem tesz lehetővé, pláne egy toronymagas karosszériával kombinálva. Kárpótlás mindezért a 6 liter alatti fogyasztás, amivel az 53 literes tartályból akár 900 kilométert is simán kiautózhatunk. A magasra telepített váltókar prímán kézre áll, de a fokozatok pályái túl hosszúak, és az egész szerkezet kissé darabosan jár. Piros pont jár viszont a jó kilátásért: a sofőr magasan ül, az elülső oszlopok keskenyek, az oldalablakok hatalmasak, és a visszapillantó tükörben látható széles panorámát sem zavarja különösebben a beépített rács. A legvégén pedig még egy adat, amely az ilyen autóknál sokkal fontosabb, mint a klasszikus személyképkocsiknál: a 688 kilogramm hasznos teherbírás.

Doblo
Fotó:  Vas Gyula
ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1499 cm3

Teljesítmény: 96 kW (130 LE) @3750

Nyomaték: 300 Nm@1750 

Sebességváltó: hatfokozatú kézi

Legnagyobb sebesség: 184 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,5 s

Gyári átlagfogyasztás: 5,7 l/100 km

Tesztfogyasztás: 5,9 l/100 km

CO2-kibocsátás: 145 g/km

H/Sz/M: 4403x2107x1800–1837 mm

Csomagtér: 775–3000 l

Hasznos teherbírás: 879 kg

Üzemanyagtartály: 53 l

A tesztelt típus induló ára: 20 158 €

Doblo
Galéria
+22 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.