2021. október 15., 18:18

Még drágább kenyér és megszűnő pékségek?

Bajban a pékek, a túlélésért küzdenek, de az állam rájuk se hederít. Pedig óriási nyomás nehezedik rájuk a megnövekedett nyersanyagárak és az alacsony fogyasztói árak miatt.

Fotó: erdély.ma

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) szerint jövőre a kenyér és péksütemények árának sokkoló megugrása, illetve a pékségek csődjének veszélye fenyeget.

A pékipari szektor helyzete kritikus, jelenleg szó szerint a túlélés küszöbén állunk. Sajnos ki kell jelentenünk, hogy az állam vak és süket erre. Ha úgy sütöttük volna mi is a kenyeret, ahogy az állam az élelmiszeripar és különösen a pékek támogatásának kérdéséhez közelít, akkor még senki sem tudta volna megvenni azt, mert még mindig nem lenne kész.

Fel szeretnénk szólítani a kormányt és a mezőgazdasági tárcát, hogy végre kezdjenek el foglalkozni ágazatunk kritikus helyzetével. Ha erre nem kerül sor, jövőre ebben az időben talán azoknak a pékségeknek a listáját olvassuk majd, amelyek megszűntek Szlovákiában” – jelentette ki október 15-én Milan Lapšanský, az SZPCC ügyvezető igazgatója.

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége Samuel Vlčan mezőgazdasági minisztertől már korábban kétoldalú találkozót kért, a pékek szerint azonban júniusi kinevezése óta nem talált időt a 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató pékipari szektor számára.

Martin Fecko, a tárca előző államtitkára több mint egy éve nyilvánosan megígérte, hogy az állam megtalálja a módját, hogy támogassa a pékeket. Ez eddig nem történt meg. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.