2021. szeptember 27., 15:01

Drágulhat a mindennapi kenyér! Sőt akár még el is tűnhet a boltok pultjairól

A növekvő energiaárak igencsak érzékenyen érintik a pékségeket és cukrászüzemeket. Egyre többe kerül a kemencék és sütők felfűtése, amelyek valóságos energiafalók. Ráadásul a munkaerő és az alapanyagok ára is csak felfele kúszik. Nem csoda, ha a pékek máris kongatják a vészharangot. Eltűnhet a kenyér a boltok pultjairól, vagy pedig jóval többet fogunk fizetni érte?

Ha az állam nem nyújt segítő kezet, a pékek lehúzhatják a rolót. Már most a termelési költségeik határán vannak, konstatálta a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke, Milan Lapšanský.

A pékek türelme egyre fogy. A gáz ára tavaly szeptemberhez képest 170 százalékkal emelkedett. A villanyáram ára is rekordokat döntöget, duplája a tavalyi évinek. A pékségek és cukrászműhelyek pedig teljes mértékben függenek e két energiaforrástól. Elég, ha csak arra gondolunk, forró kemencében sül a kenyér, a kifli, a kalács vagy a sütemények.

A bajokat tetézi, hogy a gabona ára is felszökött, drágább a kenyérbúza, amiből hiány is mutatkozik.

Márpedig a pékségekben a búzaliszt az abszolút alapanyag, enélkül megbénul a munka. A gabona árát egyrészt a több országra, így Szlovákiára is jellemző alacsonyabb hektárhozamok emelték rég nem látott magaslatokba, másrészt a nagy szárazság, ami főleg Észak-Amerikát, Oroszországot sújtotta.

Lapšanský szerint a kormánynak sürgően megoldást kell találnia az országot élelemmel ellátó cégek számára.

Nemcsak a pékek érintettek, hanem az élelmiszeripar további szegmensei, mint a tej- és hústermelők, aki szintén hasonló cipőben járnak.

A kenyér és pékáru a legkeresettebb termékek közé tartoznak. Sok vásárló akár naponta is elmegy ez élelmiszerboltba, hogy frissen vehesse meg kedvenc kenyerét. Az üzletláncok pedig egymással konkurálnak az árak minél alacsonyabban tartásában. Tudják, mit tesznek, hiszen a vevő elsődleges szempontja mindig a termék ára, s ami olcsó, az kelendő.

Miközben a vevő a boltban elfogadható áron jut hozzá kedvenc péktermékéhez, addig a pékek már jó ideje nem tudják elérni, hogy tisztességes árat kapjanak termékeikért.

Már nem bírják tovább, hogy az előállítási költségek alatt szállítsanak az üzletláncoknak.

Eltűnhet a kenyér és a péksütemény a pultokról

Ha az állam nem lép az energiakrízis megoldása érdekében, akkor hamarosan akár el is tűnhet az alap élelmiszernek számító mindennapi kenyér és a többi pékáru az üzletek polcairól. Vagy, ha lesz is, jóval borsosabb áron, mint amennyiért most vásároljuk. A pékek szövetségének elnöke szerint róluk a kormány a Covid-járvány alatt is elfeledkezett, semmivel sem támogatta őket.

A következmények annál is lesújtóbbak, mert az alapanyagok, az energiaforrások, a csomagolóanyagok ára szinte egyszerre és ugrásszerűen emelkedett.

Előfordulhat, hogy összeomlik az élelmiszergyártás Szlovákiában”

– konstatálta.

Nem kizárt tehát, hogy kedvenc pékárunk eltűnhet az üzletek polcairól. Még valószínűbb viszont az a forgatókönyv, hogy mélyebbre kell nyúlnunk a bukszánkban, ha meg akarjuk vásárolni. Annál is inkább, mert minden élelmiszer ára emelkedik. Miért épp a kenyér és a pékáru lenne kivétel?

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének csaknem 500 tagja van, egyéni vállalkozóktól kezdve egészen a nagy pékségekig. Ők azok, akik java részben napi szinten biztosítják Szlovákia lakosságának kenyérrel, pékáruval, cukrásztermékekkel és tésztafélékkel való ellátását. Több mint 12 ezer alkalmazottról van szó.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.