2021. október 26., 08:29

Biozöldség az agrokörökből - KÉPEKKEL

Igenis lehet, történhet különlegesség az ország déli csücskében is! Erre bizonyíték a Perbenyiki Agrotechnikai és Gasztronómiai Szolgáltatási Szakközépiskola mintagazdasága, ahol országos viszonylatban is egyedülálló, ökológiai, hosszú távon fenntartható és gazdaságos zöldségtermesztő rendszert működtetnek. Ezek az agrokörök. Az idén először takarították be a termésüket.

agrokör
Médialapozó
Fotó: Molnár Gabriella
Az igazgatónő, Sakáč Silvia és Jutka Sándor kertész magyarázza a palántázás folyamatát

Az agrokörök rendszere az ember és a talaj szempontjából egyaránt előnyös megmunkálási módszer, forradalom a zöldségtermesztésben. A kistermelői farm modellje a közösségi termelés támogatásának elvén alapszik. Az agrokörök működését ottjártamkor Jutka Sándor kertész magyarázta el.

A forradalmi rendszer

Úgy képzeljük el, hogy

az ideális, 2 hektárnyi területen szorosan egymás mellett 12 kör alakú mezőben spirál alakú sorokban terem az adott zöldség.

A kör közepén van az elektromos vezérlésű forgó kar stabil középpontja, a kör külső íve kerékkel végződik. A munkafolyamatok során ez a könnyű szerkezet körbejár a körön. A karra 15 különböző megmunkáló eszköz szerelhető, attól függően, hogy éppen földet lazítunk-e, vetünk, palántázunk vagy locsolunk. A nehézgépekkel ellentétben az agrokör nem károsítja a talajt. Megfelelő éghajlati feltételek mellett, az év során akár 52 fajta zöldséget, gyógynövényt vagy virágot lehet termeszteni ezzel az eljárással.

Előnyeként említhetjük, hogy a talajtömörítést kiiktatva, a vetésforgót alkalmazva, takarékosabb energiafogyasztással a műveletek részleges vagy akár teljes automatizálását is lehetővé teszi.

Nagyon helytakarékos megmunkálási módszer is egyben. Egy 18 m sugarú kör spirálja 1,3-1,5 km hosszú sor veteménynek felel meg, attól függően, milyen szélesek a spirálon belüli szabad közök. Megmutatták a rendszer részét alkotó speciális palántázási eljárást is. A láncszerűen egymásba kapaszkodó, földdel teli palántázó gyűrűkbe tavasszal az üvegházban  egyforma minőségű vetőmag kerül. Az öntözést merítéssel oldják meg, így mindegyik palánta egyforma mennyiségű vízhez jut.

agrokör
Fotó:  Kassa Megyei Önkormányzat
Miért éppen Perbenyikben?

Abban, hogy az agrokör mintaprojektjét épp ebben a mondhatni világvégi tanintézményben valósították meg, oroszlánrésze van az iskola előző, ma már nyugdíjba vonult igazgatójának, Dubík István mérnöknek. Régi ismeretség fűzte az Ung-vidéki Šlinský János agrármérnökhöz, a szabadalmaztatott agrokörök feltalálójához. A tanintézményért egész pedagógiai munkássága alatt küzdő vezető gondolt egy merészet, és 2018-ban felvette a kapcsolatot Kassa megye illetékes szerveivel. Tárgyalások sora következett, amelynek végén megyei támogatással elindulhatott a  4 évre szóló kísérleti projekt.

A kísérleti év

Az iskola jelenlegi igazgatója, Sakáč Silvia mérnök elmondta, hogy

az iskolakezdést követően már betakarították a 11 fajta zöldségtermésük nagy részét, összesen 7,5 tonnát. Utolsónak maradt a paprika és a zeller, ezek szedése még folyamatban van.

Az első, kísérleti évben a bab, a saláta, a paprika, a zeller, a cékla, a cukkini, a paradicsom, a bébikukorica és a hagyma gyönyörű eredményeket hozott. A kicsit kötöttebb, agyagos talaj, illetve a szeszélyes tavaszi időjárás miatt a gyökérzöldségek – vagyis a sárgarépa és a petrezselyem – termesztését nem koronázta siker. Ezért is várja őket október és november folyamán az agrokörök talajának porhanyósítása, homok és komposzt keverékével. Azt a kéthektárnyi területet, amin a 12 agrokör található, évtizedeken át legelőként használta az iskola, saját szarvasmarhái és lovai számára.

Ebből adódóan a vegyszermentes, természetes talajon kialakított mezőgazdasági termelés másfél, két éven belül majd meg is kaphatja a biominősítést.

Rendszeresen bevizsgáltatják a talaj- és termésmintákat, hogy nyomon követhető legyen a vegyszermentes minőség a tanúsítvány idén tavasszal elkezdett hitelesítési folyamatában.  Nemcsak hogy vegyszert nem használnak semmihez, de szoláris panel táplálja a rendszer működését biztosító mobilis kar egyik segédszerkezetét, ami az egyes megmunkáló fejek adott helyre szállítását biztosítja.

Az iskola célja

Ha a diákok megtanulják a kis, családi farmon is kivitelezhető zöldségtermesztés módszerét, már nem volt hiábavaló a fáradozás. Azt is remélik, hogy idővel visszaállhat majd a valaha természetes, helyi, minőségi kistermelői zöldség iránt a kereslet. Ez sajnos már évekkel ezelőtt kiveszett a Bodrogközből, mert a nagy áruházláncok diktálta árverseny pályán kívülre küldte a kistermelőket az olcsó, vegyszereket is tartalmazó zöldség és gyümölcs kínálatával.

paprikaszedés
Fotó:  Molnár Gabriella
Paprikaszedés
Hova kerül a termés?

Látogatásomkor a diákok épp ahhoz a szállítmányhoz takarították be a paprikát, amit a kassai szállodai szolgáltatások középiskolájába küldtek. Az említett  tanintézményen kívül a királyhelmeci gimnázium menzája főzhet még a prémium minőségű zöldségekből.

Az idei termést ingyen kapják ezek az iskolák. Idővel természetesen a megye számos oktatási intézményével szeretnének beszállítói szerződést kötni.

Idősotthonokra, szociális intézményekre is gondoltak. Bízzunk benne, hogy minden tervük valóra válik, és így sokan válogathatnak majd a környezettudatosan termesztett, zamatos bodrogközi zöldségek széles kínálatából.          

Megjelent a Magyar7 2021/42. számában.

ksk-agrokor-2
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.