2021. október 20., 08:50

A Szabadság Napja - Megjelent a MAGYAR7 42. száma

De kié is a magyarból csehszlovákká, majd szlovákká vált föld? A dánoké, a hollandoké, az ukránoké. A Babišé, a Kratkyé, a Šebeké, a Simoné. Meg a jó ég tudja, kié. A kétmillió hektárnyi szlovák termőföldből öt évvel ezelőtti becslés alapján mintegy 150 000 hektár volt külföldiek kezén, írja Kövesdi Károly lapunk főmunkatársa A „szlovák” föld meg a Szövetség című jegyzetében.

borito_magyar7_042_het_2021
Médialapozó

A múlt hétvégén ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója. A szakmai konferenciával egybekötött tanácskozáson a nemzet-, illetve a szomszédságpolitika leginkább aktuális kérdései is napirendre kerültek.  Ezzel foglalkozik Kolek Zsolt a Magas színvonalon, magyar szellemiséggel című összefoglalójában.

kozelet_magyar7_042_het_2021

Pomichal Krisztián azt írja, hogy Európa földgázigénye nagyobb, mint valaha, közben saját termelése épp a mélyponton van. Kiút persze mindig akad. Oroszország nagyon szívesen szállítana földgázt, pláne ilyen magas áron. De hogy miért nem szállít kiderül a 11. oldalon olvasható külpolitikai jegyzetből.

Összmagyar felkelés volt 1956, állítja Popély Árpád történész, akivel a magyar forradalomról, annak csehszlovákiai és Kárpát-medencei megítéléséről, illetve a retorziókról beszélgetett Kolek Zsolt.

interju_magyar7_042_het_2021

Igor Matovič pénzügyminiszter végre előállt a jövő évi költségvetési tervezettel, alig pár napot hagyva a koalíciónak a megegyezésre. A vonatkozó törvény ugyanis kimondja, hogy a tervezetet legkésőbb október 15-ig be kell nyújtani a parlamentbe. Ehhez képest a miniszterek a hét elején megkapták, majd csütörtökön megtárgyalták és megjegyzésekkel jóvá is hagyták a 4,94 százalékos GDP arányos hiánnyal számoló 2022-es államháztartási törvényt. További részletek kiderülnek Matus Tibor cikkéből.

piac_magyar7_042_het_2021

Zsarolás, lejáratás mint politikai módszer a címe Kövesdi Károly nemzetközi kitekintésének, amelyben azt írja, hogy nyílt színi taps és ujjongás követte a világ liberális térfelén Andrej Babiš múlt heti vereségét a parlamenti választásokon. De bukott az osztrák kancellár is, és kérdés, hogy mi várható még.

hatter_magyar7_042_het_2021

„A futball a világ legnépszerűbb játéka és valamennyiünké. Mindenkinek jogában kell álljon, hogy játszhassa, nézhesse és élvezhesse anélkül, hogy kirekesztéstől, erőszaktól, megaláztatástól kellene tartania.” – vallja az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és annak antidiszkriminációs partnere, a FARE szervezet. Közben pedig nem tudatosítjuk, hogy mi, szlovákiai magyarok nem élvezhetjük kirekesztéstől mentesen a világ legnépszerűbb játékát. Ezzel foglalkozik Fű alatt című írásában Somogyi Szilárd.

tema_magyar7_042_het_2021

Szakmai körökben nagy sikert aratott Ladislav Kaboš új, teljes estés dokumentumfilmje A brutalista poétika építésze (Architekt drsnej poetiky). A kitalált elemeket is tartalmazó dokumentumfilm belső monológok segítségével meséli el a kakaslomnici születésű kárpáti német építész történetét, amelyben az idős építész Boráros Imre alakítja. A filmről és az építészről szól Dunajszky Éva cikke.

muzsa_magyar7_042_het_2021

Hatvan gyermeket adtak el egy romatelepről, nevelőszülőknek, Svájcba. Az egész falu szeme láttára. Erről szól Schwechtje Mihály Az örökség című kortárs magyar drámája. Bárány János a komáromi bemutatóról írt, amelynek címe A Bodnár Sanyika ára.  

Bánó Andrást a borospincéjében holtan találták és az is rögtön kiderült, hogy nem a mustgáz végzett vele, hanem valaki meggyilkolta. A feleségét gyanúsították, de nem hittek neki. Mígnem segítségére sietett Sándor cár. Erről ír a Leporolt históriák legújabb fejezetében Lacza Tihamér.

Mostanság káderpártok versenyeznek egymással, nincs határozott profiljuk, programjuk, elmosódnak a köztük lévő különbségek, elveikben-értékrendjükben-tevékenységükben már nincsenek átléphetetlen vörös vonalak. A választó meg celebeket kap politikai gondolkodók, stratégák, államférfiak helyett írja N. Gyurkovits Róza a Káderpártok fénykora című jegyzetében.

„…írtam egy költeményt, mellyben az Isten, az ördög, Ádám, Luther, Danton, Aphrodité, boszorkányok, s tudj´isten mi minden játszik … kezdődik a teremtéssel, játszik az égben, az egész földön, az űrben…” – így számolt be Madách Imre 160 éve, 1861. november 2-án kelt levelében barátjának Nagy Ivánnak új művéről. Múltunk című rovatunkban Madách sikeres évéről olvashatnak Böszörményi István tollából.

Út- és épületfelújítások, fejlesztések. Soha nem látott mértékben fejlődik Besztercebánya megye déli része, a Losonci járás. Erről olvashatnak Agócs Szvorák Emese beszámolójában.

tajaink_magyar7_042_het_2021

Kik azok a hídőrök Párkányban és mit csinálnak? Hogyan zajlik egy reggeli a hídon? – megtudhatják Bokor Klára írásából.

Tudták azt, hogy volt egy folyó a Csallóközben, amely időközben eltűnt? Emléke és neve azonban fennmaradt: Barcs. A DunaVit fiataljai idén tavasszal kezdték az eltűnt folyó nyomvonalát felkutatni. További részletek Reczai Lilla  Szépséges Csallóköz című cikkében.

Megejtően szép írásból értesülhetünk a bősi víztorony kápolnává történő átváltoztatásáról Zalka Lóránt tollából. Virsinszky Tamás arról számol be, hogy a huszadik századi keresztes lovagnak is nevezhető Igó Aladár szobrot kapott szülőfalujában. És egy következő gömöri mester, Benedek László híres természetfotós munkásságát mutatja be egy komáromi kiállítás kapcsán Nagy-Miskó Ildikó. Mi történt a főhatalomváltás, 1918 után, tehát Kassától Košicéig. A visszaemlékezésen alapuló könyvet Fábián Gergely írása mutatja be. Útjelző kavicsok – egy könyv a jóságról. Ez a címe Somolay Andrea beszámolójának, amelyet a jubileumát ünneplő Jakubecz Márta legújabb könyvének bemutatójáról írt. Az ipolysági keramikusművész, Kutak Adrienn Kaszmán Zoltánnak vall munkásságáról, életéről, pályájáról. Biozöldségeket termesztenek a perbenyiki agrokörökben. A nem mindennapi termesztési technológiáról és eredményeiről Molnár Gabriella tudósít.

Lapunk legfrissebb számában a német kultúra fellegvárába, Weimarba kíséri el olvasóinkat Protics János.

barangolo_magyar7_042_het_2021

Vas Gyula egy prémium színvonalú villanyautót tesztelt, a BMW IX3-at,

teszten_magyar7_042_het_2021

és ismét jelentkezett két nagyszerű, egy gyümölcsleves és egy különös húsétel receptjével Vass Laura.

izlelo_magyar7_042_het_2021

Rajkovics György arról ír, hogy már elérhetetlen a magyar labdarúgó válogatott számára a világbajnoksági szereplés. Rajkovics Péter előzetest közöl a magyar-szlovák rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságról.

lapajánló

 

A Magyar7 41. számában is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt. A templomokat bemutató sorozatunkban ezúttal a dobsinai evangélikus templom került lapunk hátsó borítójára.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.

eletmod_magyar7_042_het_2021
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!