2022. augusztus 25., 12:25

Azonnal lépni kell: lassan többe kerülnek az otthon tárolt élelmiszerek, mint a hűtőszekrény - VIDEÓKKAL

Azonnali segítségre van szükség, nem ismétlődhet meg a 2017-es eset, amikor a károkat elszenvedett gazdákat csak évekkel később kárpótolták - hangzott el a Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

sajtó
Fotó: ma7
Komoly gondot jelent az extrém szárazság

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke hangsúlyozta, a központi kormány továbbra is saját magával van elfoglalva, ahelyett, hogy az országot érintő súlyos problémákkal foglalkozna.

A dél-szlovákiai gazdáknak komoly gondot jelent az aszályos időszak. Az extrém szárazság az állattenyésztőket is sújtja, hiszen egyre drágább a takarmány.

Különösen megugrott az étolaj ára, de egyre drágább a pékáru és a tejtermékek is.

Afelé tartunk, hogy a hűtőnkben lévő élelmiszerek lassan drágábbak lesznek, mint maga a hűtő - fogalmazott Forró.

Ki kell építeni a hiányzó öntözőrendszert

Mit lehet tenni az áremelkedések ellen? Szükséges az átgondoltabb vízgazdálkodás, ki kell építeni a sok helyen hiányzó öntözőrendszert, ami lehetővé teszi speciális növényfajták meghonosítását.

A Szövetség a déli és a keleti régió legerősebb pártjaként folyamatosan követi a gazdák nehéz helyzetét. A párt polgármesterei mindenben együttműködnek a helyi gazdákkal.

Azonnali segítségre is szükség van

Azonnali segítségre is szükség van, nem ismétlődhet meg a 2017-es eset, amikor a károkat elszenvedett gazdákat csak évekkel később kárpótolták.

A Szövetség arra figyelmeztet, hogy a megemelkedett energiaköltségek további terheket rónak a termelőkre, ezért javasolják, a hitelek törlesztését fagyasszák be legalább az év végéig, illetve kapjanak kompenzációt a megemelkedett energiaköltségekre.

A gazdák csak így tudnak talpon maradni. Hasonlóan gondolni kell a termények, különösen a kukorica szárítási költségeinek emelkedésére. Ha a termelők nem kapnak kompenzációt, nem lehetnek versenyképesek a külföldi versenytársaikkal szemben.

Az üzletláncok is csökkentsék az árrésüket, hogy mérsékelni lehessen az élelmiszerárak emelkedését - tette hozzá a pártelnök.

Adottak a pályázati lehetőségek

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke hangsúlyozta, adottak a pályázati lehetőségek a gazdáknak. Sajnos a tavalyi évben a rendelkezésre álló 30 millió euróból csak 25 millió lett felhasználva.

A kisgazdák 50 ezer euróig, a fiatal gazdák 15 000 euróig pályázhatnak, utalványos támogatásról van szó, vállalkozói tervet kell benyújtani szeptemberig. A gazdák igénybe vehetik a falugazdászok segítségét a pályázatok megírásánál - tette hozzá Patasi.

Mivel kevés termelő van Szlovákiában, fontos, hogy a megtermelt élelmiszer a hazai piacon maradjon - hangsúlyozta Patasi Ilona.

A következő években is fenyeget az aszály, ezért a meglévő vízforrásokat a lehető legjobban kell kihasználni - húzta alá az Agrárkamara elnöke.

A legnagyobb bajban az állattenyésztők vannak. Komoly gond a Duslo leállása, Patasi Ilona úgy véli, újraindul a termelés, ami a műtrágya előállítása szempontjából fontos.

A sajtótájékoztatót alább tekinthetik meg:

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.