2022. április 8., 17:17

Az étkezési mák lesz a gazdák mentsvára

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. a Szlovákiai Agrárkamara szakmai támogatásával Kisgéresben rendezte meg azt a szakmai gazdatalálkozót, amelyen magyarországi termelők találkoztak bodrogközi és Ung-vidéki mezőgazdasági termelőkkel. 

gazda
Fotó: Molnár Gabriella

A falu polgármestere, Furik Csaba üdvözölte a megjelenteket, és egyben megköszönte a szervezőknek, hogy a kisgéresi kultúrházat választották a rendezvény helyszínéül.

A királyhelmeci Drab Melinda, mint a CED egyik kelet-szlovákiai képviselője, megköszönte, hogy a régió gazdái időt szakítottak és eljöttek a szakmai fórumra. Azoknak, akikkel első ízben találkozott, pár szóban vázolva bemutatta tevékenységét. A CED a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium  háttérintézményeként látja el az anyaország közép-európai exportösztönző és gazdaságfejlesztési törekvéseit. A többi között a Baross-pályázatok kiírója, kezelője és az ő irodájuk felügyeli a megvalósításukat is. Azoknak a gazdáknak, akiknél még nem volt helyszíni ellenőrzésen, elmondta, hogy tavasztól várhatják.

A termesztőknek bemutatta az előadókat:a a Tiszavasváriból érkezett Sotiva Kft. képviseletében Sotkó Balázs kereskedelmi igazgatót, és a Napkorról érkező Ilongé Kft. képviseletében Ricska Miklós ügyvezetőt, továbbá mindkét cég képviseletében a termelési feladatokat ellátó Májer Péter agronómust, valamint a Szlovákiai Agrárkamarát képviselő két falugazdászt, a Bodrogközben és az Ung-vidéken tevékenykedő, Takács Parajos Krisztinát és Szabó Tamást.  Meghívott vendégként a találkozón részt vett a Mezőgazdasági Minőségvizsgáló- és Ellenőrző Intézet (ÚKSÚP) regionális képviselője, Híres Zsolt is.
Az étkezési mák, mint új lehetőség

A Sotiva Kft.-t az előadó, Sotkó Balázs édesapja és barátja 2016-ban alapította családi vállalkozásként, húga élelmiszermérnökként dolgozik benne, a jelenlévő Ricska Miklós pedig a sógora.

Fő tevékenységük a mák termeltetése, annak feldolgozása és kereskedelme. Tiszavasváriban már 2 mákfeldolgozó üzemük van. Évente mintegy 2000 tonna mákkal kereskednek, világpiaci részesedésük 2%. Két fő felvevő piacuk, Oroszország és Ukrajna „kiesett”, de exportálnak mákot az Egyesült Államokba és térségünk számos országába.

Szezámmaggal, babbal, sárgaborsóval, popcorn kukoricával, cirokkal, illetve egyéb mezőgazdasági termékekkel is foglalkoznak. Az agronómus az étkezési mák termesztési technológiáján túl a mákban rejlő perspektívát is bemutatta a jelenlévő mezőgazdászoknak. Megemlítette, hogy a Sotiva hagyományosan a gyógyszeripar számára alkalmas magas morfin tartalmú ipari mák termeltetésével foglalkozik, de az elmúlt években folyamatosan nyitottak az étkezési mák irányába.

Főként Dunaszerdahely környékén találhatóak felvidéki partnereik, illetve egy gazda Rimaszombat környékén is elkezdte a mák termesztését. A felvidéki kapcsolatok bővítésén azért gondolkodtak el, mert az éghajlati változásokból kifolyólag a máktermesztés Magyarországról egyre északabbra tolódik. Másrészt azért, mert a morfin alapanyagául szolgáló mákgubó iránti kereslet nem növekszik, ellenben a mákszemek iránt igen.

A szakember véleménye szerint a méltatlanul alulértékelt mák termesztése szempontjából a keleti országrész perspektivikus régió. Megtudhattuk, hogy az étkezési mák termesztése sokban hasonlít a repcééhez, viszont annál sokkal kevésbé problémás növénykultúra. Kiválóan illik kalászosok és a repce közé vetésforgóba, utána a repce 10-15%-kal nagyobb terméshozamot eredményez.

A termesztés és a növényvédelem minden részletét elmagyarázva a gazdáknak azt is elárulta az agronómus, hogy a két bevált osztrák étkezési mákfajtával dolgoznak. A növény szinte egyedüli kártevője, a máktokbarkó elleni hatásos védekezés tekintetében a cég ingyenes szaktanácsadást és helyszíni szemlét biztosít a máktermelők számára. A tavaszi ipari mákkal ellentétben az őszi vetésű étkezési mák pozitívuma, hogy könnyű a betakarítása, a növény lábon megszáradását követően megfelelő beállítással bármilyen gabonakombájn levágja.

A gazdák a körbeadott kombájntiszta mákot szemrevételezve láthatták az ideális, 8-10%-os szemetességet, mert a toktörmelékkel együtt lett levágva. Ezt a cég az aprómagtisztító berendezésével 99%-os tisztaságúra tudja díjmentesen rostálni.

Minden termelőnek megadatik, hogy végignézze a saját magtisztításának a folyamatát. Természetesen a gazdák döntését meghatározó termelési költségek illetve értékesítési árak részletezése sem maradt el. A számítások eredményeként kimondható, hogy a mák a keleti régióban is jövedelmező növény lehet, ha a gazdák rászánják magukat a termesztésére. Az agronómus eddigi tapasztalatai szerint, aki egyszer megteszi a kezdő lépést, az már hosszú távon megmarad a máktermesztés mellett.

gazda
Fotó:  Molnár Gabriella
Az étkezési napraforgó

Ahogy Ricska Miklós elmondta, a több lábon állás jegyében 2018-ban gondolt a cégcsoport az étkezési napraforgóra. Azóta minden évben sikerült megduplázni a vetésterületet. Tavaly ez 400 hektár volt, így Magyarországon az Ilongé Kft. az egyik legjelentősebb napraforgó termeltető. Lengyelországba, Romániába, Szlovákiába, Bulgáriába értékesítenek. A vetésterület további növelésének reményében keresik a felvidéki együttműködés lehetőségét. Az agronómus a termesztéssel kapcsolatos tudnivalók elején utalt rá, hogy lényegretörő lesz, mert a keleti régióban a gazdáknak a napraforgó nem ismeretlen növény, sokan termesztik.

A Napkoron található telephelyükön 3 fajta napraforgó felvásárlásával, tisztításával, csomagolásával és értékesítésével foglalkoznak. Kombájntiszta napraforgómagból 99,8% tisztaságú végterméket nyernek. Szintén ismertette a termesztés és növényvédelem részleteit, majd a „gazdamatekot” is.

A termeltetők a továbbiakban elmondták, hogy Nyugat- és Kelet-Szlovákiában is van olyan képviselőjük, akihez fordulhatnak a gazdák.

A falugazdászok

A falugazdászok ismertették a máktermesztéssel kapcsolatos hazai állami támogatás igénylésének részletes menetét, illetve pontosították, milyen engedélyeket kell beszerezniük.

Tájékoztatták a gazdákat az új, megváltozott pályázati rendszerről, a JOSEPHINE-ről is, illetve az új katalógus rendszerről, amiből a gazda ki tudja választani a megpályázandó eszközt. A növénytermesztésre minimálisan megpályázható összeg 10 ezer euró, a maximálisan elismert kiadások összege speciális növénytermesztés esetén 2 millió euró.

A tavalyi évhez képest újdonság a speciális növénytermesztésre vonatkozó raktározási kapacitás fejlesztésére igényelhető támogatás.

Kötetlen eszmecsere

A sok új információt követően a rendezvényen megjelent 25 gazdából páran siettek haza, hogy a hirtelen jött jó időben még estig érkezzenek elvégezni néhány megkésett feladatot. Akik maradhattak, azok mákos rétest fogyasztva kicserélték legfrissebb tapasztalatai-kat a jelenleg minden mezőgazdász számára legfontosabb témákról: harc az üzemanyagárakkal, a műtrágya beszerzési lehetőségei, a megszaporodó vadkárok.

Egyelőre még mindannyian küzdenek azért, hogy talpon maradhassanak. A sokszor változó, rengeteg bizonytalansággal teli jelenlegi helyzetben szinte nincs is köztük olyan, aki merne vagy tudna hosszabb távra tervezni, bármennyire is szeretne. Pillanatnyilag szinte kivétel nélkül azért dolgoznak, hogy megoldhassák tavaszi munkálataikat, mert idén már ezek sikeres elvégzése is csodával felérő bravúr lesz. Távozáskor az esőért fohászkodtak.

Kérésüket az égiek meghallhatták, mert e sorok írása közben második napja szép csendesen esik az eső, ami a keleti gazdák csapadékmérőin átlagban 35 mm-es nedvességszintet jelentett.  

Megjelent a Magyar7 2022/14. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.