2020. július 8., 14:20

Átvehették az új iskolatáskákat a rimaszombati elsősök

Átvehették az új iskolatáskájukat a rimaszombati Református Alapiskola leendő elsősei. Az átadóra a Rákóczi Szövetség Gömörben Polgári Társulás szervezésében került sor kedden délután a Csillagházban. 

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

A találkozón azon leendő kiselsősök vehették át a Rákóczi Szövetség ajándékát, akik 2020. szeptemberében a Református Alapiskolában kezdik meg tanulmányaikat.

Az új intézmény, melyről korábban ITT írtunk, 28 első osztályos tanulóval kezdi meg működését.

A szülőket és a gyerekeket Pósa Homoly Erzsébet, a Rákóczi Szövetség Gömörben Polgári Társulás, valamint a Szövetség a Közös Célokért munkatársa köszöntötte. Molnárné Pelle Beáta, a Tompa Mihály Református Gimnázium igazgatónője pedig megköszönte a szülőknek a bizalmat, amit az irányukba kimutattak azzal, hogy a református iskolába íratták gyermeküket. Bemutatták az iskola jelenlévő tanítóit és nevelőit is, akik a szomszédos gimnáziumban zajló napközis táborból érkeztek az eseményre. 

img_9648.jpg

Az átadón részt vett Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség Magyar iskolaválasztási programjának munkatársa, aki portálunknak elmondta, hogy

első ízben tavaly ajándékoztak iskolatáskát a magyar tannyelvű első osztályba íratott gyermekeknek.

Mint mondta ezzel egy újabb elismerést és ösztönzést szeretnének nyújtani a magyar iskolaválasztás felé. Mivel a koronavírus-járvány miatt a beiratkozás a legtöbb helyen elektronikusan történt, ezért eddig nem volt lehetőség az ünnepélyes átadásra. Az iskolatáskákat az intézmények többségében csak a szeptemberi tanévkezdet alkalmával fogják majd átadni. Következő lépésben pedig az ösztöndíjak kerülnek majd kiosztásra, szintén az ősz folyamán. 

„Úgy látjuk, hogy a programnak kézzelfogható eredményei vannak, hiszen Felvidéken a magyar iskolaválasztók száma az utóbbi időkben stabilizálódott, sőt bizonyos régiókban növekedést is tapasztaltunk.

Ez a demográfia és az asszimilációs folyamatok ismeretében nagy eredménynek tekinthető. Itt Rimaszombatban is, az új Református Alapiskolával együtt az idei magyar elsősök száma jelentősen, 11 gyermekkel nőtt” – mutatott rá Sullivan Ferenc, hozzátéve, hogy a Szövetség számára valamennyi oktatási intézmény egyformán fontos.

Rimaszombat három magyar tanítási nyelvű alapiskolájába összesen 82 elsőst írattak, ebből 31-en a Tompa Mihály Alapiskolában, 28-an a Református Alapiskolában, míg 23-an a Dúsa úti Alapiskolában kezdik meg tanulmányaikat. 
img_9622.jpg

Pósa Homoly Erzsébet ismertette az egész Rimaszombati járás összesített adatait, amely szerint szintén fokozatos emelkedést mutat a magyar iskolába jelentkezők száma. A beszélgetésen szó volt még az iskolaválasztási program főbb elemeiről, illetve szó esett a Rákóczi Szövetség nyári táborairól is. Elhangzott, hogy a táborok többsége a kialakult járványhelyzet ellenére megrendezésre kerül, sőt némelyiken gömöri diákok is részt vesznek. 

A Református Alapiskolában augusztus 28-án Gólyanapot tartanak, amelyen a leendő elsősök még a tanévkezdés előtt megismerkedhetnek az iskolával, és az oktatókkal, játékos foglalkozások során vehetik birtokba a tantermeket.

A tanévnyitó ünnepségre és az ünnepi istentiszteletre szeptember elsején kerül sor a rimaszombati református templomban.

Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.