Rekordszámú szereplő a IX. Eszterláncon

Szvorák Emese 2018. szeptember 16., 20:17

A gyermek néptáncegyüttesek közel húszéves hagyománnyal rendelkező egyetlen országos szakmai rendezvénye iránt idén is nagy volt az érdeklődés. Közel 400 résztvevő, 9 gyermektánccsoport, 29 táncos szólista és számos kísérőprogram a mérlege az idei kilencedik Eszterlánc, Szlovákiai Magyar Gyermek Néptáncfesztiválnak, mely az eddigiektől eltérően két helyszínen, Rimaszombatban és Füleken zajlott.

Fotó: Szvorák Emese

A seregszemle gondolata évekkel ezelőtt főként azzal a céllal fogalmazódott meg, hogy megerősítsék a gyermekek néptánc iránti szeretetét, hagyományápolásra való hajlamát. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hisz a fesztivál kilencedik évadára 17 gyermekcsoport adta be a jelentkezését, közülük a szakmai zsűri döntésének értelmében a 9 legjobb jutott tovább az országos döntőbe.

Pénteken, a fesztivál nyitónapján, a Gyermek-szólótáncverseny 2 kategóriájában összesen 29 férfi és női szólista, illetve táncos pár versenyzett. Köztük volt a Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes szólistája, Molnár Nikolasz is, akit egykori táncos társai Brusznyai Erik és Krajcsa Márk készítettek fel.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

„Idén két produkcióval kellett készülni. Elsőként hazai, gömöri pásztorbotolót és vasvári verbunkot mutattam be. A második táncom pedig egy széki sűrű és ritka tempó volt, ami nagyobb felkészülést igényelt, hiszen technikailag és stílusban is nagyon eltér a két tánc egymástól” –nyilatkozta Nikolasz.

„Megfertőzni” a gyermekeket a néptánccal

Szombaton a néptánccsoportoké volt a főszerep, ekkor zajlott ugyanis a Gyermek-néptáncegyüttesek Országos Seregszemléje. A versenyző csoportok közül sokan már a kezdetektől részt vesznek, de mindig érkeznek újak is. Légár Dániel csoportvezetőként először vett részt az idén. Azt mondja különösen örül annak, hogy ennyi gyermeket „fertőzött” már meg a néptánc szeretete. „Hihetetlen, hogy itt a Felvidéken, úgy, hogy én nem vagyok felvidéki, ilyen színvonalon működik ez a szakma. Mivel ez a mi kultúránk, fontos, hogy komolyan vegyük, és igényesek legyünk magunkkal és a közönséggel szemben is”– tette hozzá Dániel.

Egy másik idei döntős, a Sendergő Gyermek Néptánccsoport, két évvel ezelőtt aranysávos besorolást kapott, így idén is próbálták a maximumot nyújtani. „A minősítés valahova besorolja az együttest, és ezektől az együttesektől el is várják, hogy a színvonalat megtartsák. Persze nem olyan egyszerű, mert a gyerekek nőnek, jönnek újak, tehát itt mindig van egyfajta cserélődés. De idén is úgy érzem, hogy nagyon-nagyon jól szerepeltünk. Jók a visszhangok, a gyerekek is nagyon élvezték”– nyilatkozta Konkoly László, csoportvezető, aki idén jobbágytelki táncokat vitt színpadra.

Komoly fejlődést lát a zsűri

A fesztivált kísérőrendezvények is gazdagították. A gyerekek a rendezvény teljes ideje alatt az Ifjú Szivek Táncszínház művészeitől táncot tanulhattak és kézműveskedhettek a Motolla Baráti Körrel. Az eredményhirdetés és az ünnepi gálaműsor vasárnap a Füleki Vár udvarán zajlott. A zsűri szerint az együtteseknél egyre látványosabb a fejlődés.

Fotó: Szvorák Emese

„Azt mondhatom, hogy van egy nagyon komoly színvonal. Tehát, hogyha a sávozást vesszük, azt lehet mondani, hogy még a bronzsávos együttesek is sokkal komolyabb fejlődést mutatnak az évekkel ezelőttiekhez képest” – hangsúlyozta Hégli Dusán, a zsűri elnöke. Hozzátette: nem kimondottan az együttesek megmérettetése itt a lényeg. „Az eredeti gondolat is annak idején, a 2000-es évek elején az volt, hogy az együtteseknek a szakmai megmérettetés mellett egyfajta olyan kísérőprogram mennyiséget biztosítsunk, hogy amellett, hogy találkoznak, és megmérettetik magukat, össze tudjanak ismerkedni egymással, s együtt hasznosan tudjanak időt tölteni.”

A díjátadó keretében arany-, ezüst-és bronzsávos minősítést, illetve különdíjat osztottak. Aranysávos minősítésben részesült a Nagy Csali Gyermek Néptáncegyüttes, a Sendergő Gyermek Néptánccsoport, és az Apró Csallóközi Néptáncegyüttes. A versenyen a helyiek is sikerrel ropták a táncot: Varga Dániel és Molnár Nikolasz szólistaként aranysávos lett és a zsűri különdíját is elnyerte, a Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes pedig ezüstsávos minősítésben részesült.
0 HOZZÁSZÓLÁS