lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. szeptember 17., 10:13

Pelsőc református temploma

Pelsőc Gömör jelentős települései közé tartozik. Történetében nevezetes év 1243, amikor is IV. Béla az Ákos nemzetségnek, a Bebek család ősének adományozta. Ez a család teszi nevezetessé a települést. Mezővárosi rangját is a Bebekeknek köszönheti. A 18. század elejétől Gömör vármegye székhelye is volt 1849-ig.

Pelsőc református temploma
Fotó: Görföl Jenő

Szent György-temploma a 13. században épült a Bebekek nemzetségi templomaként. A 14. században gótikus stílusban átalakították: szentélye poligonálissá vált, a hajót is boltozattal fedték. (A gótikus boltozat egyik pillére a mai templomban is látható.) A szentély és részben a hajó ekkor kapta gótikus faliképeit. A 16. században a hajó északi falához egy kápolnát építettek, amely a Bebekek temetkezési helye is volt. A katolikus templomot az 1600-as években vette birtokba és renoválta a protestáns lakosság.

A 18. században többször is átalakították, 1861-ben a feltárták a templom gótikus emlékeit.  Ekkor találták meg Bebek László gótikus sírkövét is. 1940-ben szakmai feltárás történt, amikor előkerült a templom hajójából a kápolnába vezető gótikus portálé. Ez egyébként, több szakmai vélemény szerint is, az eredeti nyugati oldalon lévő kapuzat volt, csak az 1558-as tűzvész utáni javításkor került a mai helyére.

A freskódíszeket a 14. században készítették olasz mesterek. Bebek György, aki Nagy Lajos nápolyi hadjárataiban megjárta Itáliát, hozatta őket Magyarországra. A szentély déli oldalán Jézus szenvedését bemutató freskósor látható: Utolsó vacsora, keresztre feszítés. A szentély külső falán, úgyszintén a déli oldalon egy Szent Istvánt, Szent Lászlót és Szent Imrét ábrázoló freskó látható, aránylag ép állapotban (Szent Imrének csak a kardja látható).

A késő gót kápolna mennyezete boltozatos, az északi oldalon iker ülőfülkék vannak, valamint két oszloppal támasztott mérmíves ablak. Figyelmet érdemel még Bebek László sírköve 1401-ből, melyet a kápolna északi falába építettek be. Ő ugyan csak 1404-ben halt meg, sírkövét azonban korábban elkészíttette.

A templomban folyó feltárási munkálatok bizonyára új elemeket, elsősorban freskókat is feltárhatnak. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.