2019. január 28., 11:57

Gímeskosztolány katolikus temploma

A település neve először a zobori apátság 1113-as oklevelében fordul elő. Kezdetben a zobori apátság birtoka volt, később a Hont-Pázmány nemzetség szerzi meg. Tőlük származnak a Forgáchok is, akik mindvégig birtokolják a falut. Kora középkori temploma a régió egyik legrégibb középkori temploma; egyes vélemények szerint a 9. század utolsó harmadában, mások szerint a 11. század elején emelték. Építtetője bizonyára a zobori apátság volt.

Gímeskosztolány katolikus temploma - 01
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

Az eredeti templomnak a szentélye derékszög záródású, falazott boltozatú. Hozzá téglalap alakú hajó csatlakozott félköríves diadalívvel. A hajó északi falánál, a szentély előtt, korabeli falazott szószék található. A szentélyben a keleti oldalon kis román ablak, míg a hajó északi és déli falán 3-3 kis ablak látható. A szentélyben egy rácsos szentségház is van, valamint többalakos freskómaradványok. Ugyanilyen freskósor van a hajóban is, két síkban.

A 13. században a hajóhoz négyszög alapú hajót építettek, amelyen már a késői román kor stílusjegyei fedezhetők fel. Ilyen mindkét oldalon a falazott karzat, a két ablak és a pompás román portálé is. A bélletes kapuzat négy oszlop mélységű, az oszlopok gömbölyítettek. Ugyanígy négy ív mélységű a fölötte látható félkörív is. Az ívmező díszítés nélküli. A kapuzat teljes egészében kőből faragott. Figyelmet érdemel még a templomban a román kori, homokkőből készült keresztelőmedence, melynek felső részét két faragott gyűrű díszíti.

1721-ben egy barokk előcsarnokot is hozzáépítettek a nyugati oldalon, valamint egy tornyot, ezt 1964/66-ban a késő román hajó teljes szélességében megnagyobbították.

Fotó:  Görföl Jenő

Gímeskosztolány katolikus temploma - 01
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.