2021. március 21., 16:27

Elhunyt Gömör tánctanára, Ádám Lajos

Életének 82. évében elhunyt Ádám Lajos tánctanár, a Gömör néptáncegyesület volt vezetője és koreográfusa.

Ádám Lajos a Tornaljához közeli Naprágyban született 1939-ben. Édesapja református lelkész volt, édesanyja pedig kántorként szolgált és női énekkart is vezetett. Szülei őt is lelkésznek szánták, de a teológia helyett a tánc sokkal inkább érdekelte. 

Pozsonyi tanulmányait követően koreográfusként dolgozott, népdalok- és néphagyományok is gyűjtésével foglalkozott.

Gyűjtései során Csallóköztől Zoboralján át Bodrogközig bejárta szinte az egész Felvidéket. 1962-től 35 éven át vezette a Gömör néptánccsoportot, amellyel rendszeresen részt vettek a Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepélyen, valamint az Országos Népművészeti Fesztiválon Zselízen. Bemutatták a gömöri fonót, a medvesaljai táncokat, a rozsnyói bányásztáncokat, sőt még a különböző cigány táncokat is. 

A legtöbben talán mégis tánc- és illemtanárként ismerték meg. A fél évszázados pedagógiai szolgálata alatt fiatalok ezreit tanította meg a különböző táncok alaplépéseire, a társastánc szabályaira és a társadalmi élethez tartozó illemre is.

Ádám Lajos több évtizedes munkássága elismeréseként 2014-ben megkapta a Csemadok Életműdíját, valamint Rimaszombat Városdíját.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.